Έγκριση ψηφίσματος των πορτοκαλοπαραγωγών Καλυβίων από το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Μεγάλη συζήτηση αναπτύχθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια της τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, όπου συζητήθηκε το ψήφισμα διαμαρτυρίας που προώθησε εκτάκτως προς έγκριση από το σώμα, ο Πρόεδρος Καλυβίων, Δημ. Αναστασίου και παραγωγοί εσπεριδοειδών της αγροτικής περιφέρειας Καλυβίων.

Ο Πρόεδρος Καλυβίων, Δημήτρης Αναστασίου, παρουσίασε στους παριστάμενους δημοτικούς συμβούλους, την κατάσταση που βιώνουν οι παραγωγοί πορτοκαλιών, όπως το υψηλό κόστος καλλιέργειας, οι χαμηλές τιμές στο προιόν, οι δυσκολίες στην συγκομιδή, οι ελλείψεις εργατών, το κόστος μεταφοράς, αλλά και οι οργανωτικές αδυναμίες που υπάρχουν ενώ  ζήτησε την στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου στις προσπάθειες που κάνουν οι παραγωγοί.

Το φήφισμα το οποίο υπερψηφίστηκε τελικά από το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου, αναφέρει τα εξής:

ΚΑΛΥΒΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ 28-11-2022

«Οι παραγωγοί πορτοκαλιών Δήμου Αγρίνιου και ειδικότερα της περιοχής Καλυβίων, διαμαρτυρόμαστε και ζητούμε την παρέμβαση των αρμοδίων για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και φαίνεται να παγιώνεται και έχει ως αποτέλεσμα να αγοράζονται τα πορτοκάλια μας με τιμή κιλού στα 0,17 ευρώ και να πωλούνται στα ράφια των πολυκαταστημάτων αντί 1,20 ευρώ ανά κιλό.

Η παραγωγή πορτοκαλιών είναι σημαντική καλλιέργεια για τον Δήμο Αγρίνιου αλλά και για την Αιτωλοακαρνανία γενικότερα και συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας.

Λόγω της διαμορφωθείσας κατάστασης που προέκυψε από την ενεργειακή κρίση, την αύξηση του κόστους παραγωγής και τις πενιχρές τιμές, έχουμε οδηγηθεί σε απόγνωση, παρόλο που τα προϊόντα μας έχουν την καλύτερη ποιότητα πανελλαδικά.

Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση είναι μονόδρομος ο περιορισμός και εν τέλει η εγκατάλειψη της καλλιέργειας πορτοκαλιών.

Τα υφιστάμενα και ήδη ορατά προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα ώστε να μην οδηγηθεί η παραγωγή πορτοκαλιών όπως παλαιότερα άλλες παραγωγές στο τέλμα και εν τέλει στην απαξίωση.

Ο τόπος μας δεν αντέχει άλλη εγκατάλειψη. Χρειαζόμαστε την στήριξη και την ανάληψη πρωτοβουλιών από τα αρμόδια Υπουργεία και εν γένει την Κυβέρνηση με ουσιαστικές παρεμβάσεις τόσο για την μείωση του κόστους παραγωγής όσο και την διασφάλιση των τιμών σε αξιοπρεπές επίπεδο διαφορετικά η καλλιέργεια πορτοκαλιού θα αποδειχθεί μη βιώσιμη».

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΛΥΒΙΩΝ

Το ψήφισμα υπογράφεται από παραγωγούς εσπεριδοειδών της Κοινότητας Καλυβίων.

Ακολούθησαν στη συνέχεια, ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις από όλους τους εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων, Χριστίνα Σταρακά, Σταύρο Καμμένο, Τίμο Παπανικολάου, Λευτέρη Τυλιγάδα, από τους αντιδημάρχους Αγρινίου, Κώστα Καλαντζή, Χρήστο Ζαρκαβέλη, Κωνσταντίνο Κιτσοπάνο αλλά και άλλων δημοτικών συμβούλων, μεταξύ αυτών και του συγχωριανού μας Γεράσιμου Χ. Μπελεβώνη, ενώ στο τέλος τοποθετήθηκε και ο Δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, ο οποίος μάλιστα είχε αποστείλει πρόσφατα και σχετική επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, για τα προβλήματα των πορτοκαλοπαραγωγών και ανέφερε ότι, το επόμενο διάστημα θα προγραμματιστεί Δημοτικό Συμβούλιο, με αποκλειστικό θέμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιφέρειας και του δήμου Αγρινίου, συνολικά.  

Δείτε την ενδιαφέρουσα συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου που κράτησε σε διάρκεια σχεδόν 1 ώρα και αφορούσε τα προβλήματα των παραγωγών πορτοκαλιών στα Καλύβια:

Η συζήτηση αρχίζει στα 43 λεπτά και 21 δεύτερα και τελειώνει στη 1 ώρα και 47 λεπτά. Πατήστε τον σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=VUe51Fj3ANs