Επίσκεψη Μητροπολίτη κ. Δαμασκηνού, στην Ι.Μ. Παντοκράτορος, Αγγελοκάστρου

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Παντοκράτορος Αγγελοκάστρου επισκέφθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 28ης Νοεμβρίου 2022 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, ο οποίος χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού στο Καθολικό της Μονής.

Κατά την προσφώνησή της η Ηγουμένη, Γερόντισσα Άννα, αναφέρθηκε στην ίδρυση και στην ιστορία της Μονής και στην αγάπη που έτρεφαν για το Μοναστήρι οι τρεις τελευταίοι Μητροπολίτες Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Ο μακαριστός Ιερόθεος ο Β’ μάλιστα επέλεξε να ταφεί σε αυτή. Σε ανάμνηση της πρώτης επισκέψεως προσέφερε στον Σεβασμιώτατο το βιβλίο του Αθανασίου Παλιούρα «Βυζαντινή Αιτωλοακαρνανία» και μια γκραβούρα του 1850 που απεικονίζει έναν χάρτη της κεντρικής Ελλάδος.

Με θερμούς και εγκάρδιους λόγους καλωσόρισε στο Αγγελόκαστρο τον νέο Μητροπολίτη και ο Πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας κ. Παναγιώτης Κοτούμπας.

Ο Σεβασμιώτατος κατά την αντιφώνησή του ανέφερε ότι με ανεκλάλητη χαρά επισκέπτεται τις Ιερές Μονές της επαρχίας του και σήμερα το Ιερό αυτό Καθίδρυμα του Παντοκράτορος με το εξαιρετικού κάλλους Καθολικό που αποδεικνύει περίτρανα την αγάπη των προγόνων που το ανέγειραν και των συγχρόνων που το επιμελούνται και το φροντίζουν. Συνεχάρη την Αδελφότητα που εγκαταβιεί σε αυτό και διακρίνεται για την ταπείνωση, την απλότητα, την εγκαρδιότητα και την υπακοή προς την Αγία Εκκλησία.

Σημείωσε την ιδιαίτερη χαρά του για την παρουσία αξιόλογου πλήθος πιστών που προσήλθε όχι μόνο για να τιμήσει τον νέο Επίσκοπο, αλλά και γιατί αγαπάει την Μονή και την Αδελφότητα λέγοντας ότι ο χώρος αυτός είναι ιδιαίτερα ευλογημένος, αποτελεί ένα άλλο νοητό Θαβώρ στο οποίο ανέρχονται οι πιστοί για να λάβουν την χάρη του Μεταμορφωθέντος Κυρίου και την ενίσχυση στον πνευματικό τους αγώνα.

Στη συνέχεια τέλεσε τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού προκατόχου του, Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας, κυρού Ιεροθέου Β’ που βρίσκεται στον περίβολο της Μονής.

Έπειτα, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις παραγωγής τροφίμων και το ελαιοτριβείο της εταιρείας Αφοι Ε. Μήλα, στο Αγγελόκαστρο. Ξεναγήθηκε στους χώρους του εργοστασίου από τον κ. Χαρίλαο Μήλα και τον κ. Ιωάννη Μήλα, ευλόγησε την παραγωγή και τους εργαζομένους και είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει με ελαιοπαραγωγούς και να παρακολουθήσει την διαδικασία παραγωγής και το στάδιο τυποποίησης του ελαιολάδου.