Το ουράνιο τόξο πάνω από το χωριό μας

Σάββατο 30 Μαΐου 2020

Ένα πανέμορφο και εντυπωσιακό ουράνιο τόξο εμφανίστηκε προχθές πάνω από τον Καλυβιώτικο κάμπο, λίγα λεπτά μετά την απογευματινή βροχή και πολλοί ήταν οι κάτοικοι το θαύμασαν και ¨κόλλησαν¨ κυριολεκτικά το βλέμμα τους στον ουρανό, κοιτώντας μαγεμένοι τα πανέμορφα χρώματα του!

Μάλιστα παρατηρήθηκε στον ορίζοντα, το φαινόμενο του διπλού ουράνιου τόξου, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που το φωτογράφισαν και δημοσίευσαν όμορφες εικόνες στα κοινωνικά ηλεκτρονικά δίκτυα, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να μοιρασθούν με άλλους τη χαρά τους αυτή!

Να σημειώσουμε ότι, το οπτικό φαινόμενο του ουράνιου τόξου είναι ένας σχηματισμός σαν τόξο από εφτά χρώματα. Το κόκκινο, το πορτοκαλί, το κίτρινο, το πράσινο, το μπλε, το λουλακί (μπλε-μοβ) και το βιολετί (μοβ) και παρατηρούμε ότι εμφανίζεται στον ουρανό μετά από την βροχή. Όχι όμως τις συννεφιασμένες μέρες, αλλά τις μέρες της βροχής που ο ουρανός έχει ήλιο. Για αυτό είναι και λίγο σπάνιο να το δούμε.

Για αυτό και το ουράνιο τόξο φέρνει αισθήματα χαράς και ελπίδας στους ανθρώπους!

Στην αρχαιότητα οι άνθρωποι πίστευαν πως υπήρχε μια θεά, η θεά Ίριδα . Αυτή ήταν αγγελιοφόρος των θεών και μετέφερε τα μηνύματά τους στους ανθρώπους. Το ουράνιο τόξο ήταν ο τρόπος που χρησιμοποιούσε η Ίριδα για να μεταφέρει αυτά τα μηνύματα.

Στη Παλαιά Διαθήκη βλέπουμε ξανά το ουράνιο τόξο. Αναφέρεται μετά τον κατακλυσμό, δηλαδή στο τέλος  μιας πολύ μεγάλης βροχής, που έγινε στη γη. Στο τέλος, λοιπόν του κατακλυσμού ο Θεός έδωσε υπόσχεση πως δεν θα ξαναβρέξει τόσο πολύ  και  έστειλε το ουράνιο τόξο για να σφραγίσει την υπόσχεσή του.

Το ουράνιο τόξο δημιουργείται, όταν το φως του ηλίου, απλώνεται πάνω σε σταγονίδια νερού, τα οποία αιωρούνται ακόμα στον ουρανό. Όλα τα ουράνια τόξα είναι ορατά, μόνο υπό συγκεκριμένες γωνίες, αλλά και μόνο όταν έχουμε τον ήλιο από πίσω!

Φωτογραφίες: Χρυσούλα Φούκα-Ζαπαντιώτη, Γιάννης Αντωνόπουλος, Βάσω Θεοδοσίου-Μπαμπαλή και Γιώργος Πανταζόπουλος.