Στα ¨Παπαφώτια¨

Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Στην βορειαανατολική περιοχή και λίγο πιο έξω από το χωριό μας, εκτείνεται η αγροτική τοποθεσία ¨Παπαφώτια¨ με δεκάδες στρέμματα καλλιεργειών καλαμποκιού, μηδικής και ολάνθιστα περιβόλια εσπεριδοειδών!

Στη κοντινή θέση «Πιπινέρι» λειτουργούσε από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’60 ο «Μύλος του Παπαφώτη». Αρχικά ήταν ιδιωτικός, ανήκοντας στην μεγάλη αγροτική εκμετάλλευση ή «τσιφλίκι Παπαφώτη» και περιελάμβανε και το γραφικό ξωκλήσι, που σώζεται μέχρι τις μέρες μας, τον Άι Θανάση!

Η ευρύτερη περιοχή πήρε το όνομά της από τον έναν παλιό γαιοκτήμονα ονόματι Παπαφώτη, ενώ σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία αρχικά το τσιφλίκι στη θέση «Ρουσβάμπεη» ή  «Ρισβάμπεη»  ανήκαν στον οθωμανό αξιωματούχο Ξεήναγα…

Το τσιφλίκι αυτό μαζί με άλλα της περιοχής απαλλοτριώθηκαν κατά το έτος 1933 και διανεμήθηκαν με παραχώρηση τίτλων κτήσεως μεταπολεμικά σε άκληρους-ακτήμονες αγρότες. Κοντά στο μύλο δημιουργήθηκε ο οικισμός «Πιπινέρι» που η ύπαρξή του βεβαιώνεται από τη δεκαετία του ’30 για να διαλυθεί την δεκαετία του ’50 οπότε και μεταφέρθηκε το σύνολο του πληθυσμού στο χωριό.

Δείτε φωτογραφίες από την περιοχή: