Πρωτομαγιά της εργατιάς και των λουλουδιών!

Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Η 1η Μαΐου γιορτάζεται ως η μέρα των εργατών, ενώ γιορτάζεται επίσης και σαν μέρα των λουλουδιών και της Άνοιξης. Φέτος όμως, η Πρωτομαγιά είναι αλλιώτικη για όλους, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Η αργία θα ισχύει κανονικά, αλλά οι εορτασμοί μεταφέρονται για το Σάββατο 9 Μαΐου, δηλαδή μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Η Πρωτομαγιά είναι στην πραγματικότητα η καθιερωμένη γιορτή της εξέγερσης των εργατών του Σικάγου, η οποία αποτέλεσε μια από τις κορυφαίες στιγμές της πάλης των τάξεων στη νεότερη εποχή.

Το Μάη του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας ωράριο εργασίας στις 8 ώρες και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η μέρα έχει θεσπιστεί ως εργατική απεργία και όλες οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.

Το 1892 έγινε η πρώτη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο νεοελληνικό κράτος, από το Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Σταύρου Καλλέργη. Το 1893, 2.000 εργάτες διαδήλωσαν ζητώντας οκτάωρο, Κυριακή αργία και κρατική ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων.

Η σπάνια φωτογραφία που συνοδεύει το κείμενο, είναι από τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς που οργάνωσαν οι καπνεργάτες του Αγρινίου το 1926. Και δημοσιεύτηκε στο λεύκωμα του Αρ. Μπαρχαμπά «Το Αγρίνιο Κάποτε…»

Πηγή φωτογραφίας: agriniomemories.blogspot.com

Καλό μήνα σε όλους!