Εικόνες από την τεχνητή λίμνη Στράτου

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Βρίσκεται δυτικά του Αγρινίου σε απόσταση 9 χιλιομέτρων και βόρεια από τα Καλύβια σε απόσταση 6 χικιομέτρων. Κατασκευάστηκε το 1989 με την δημιουργία από την ΔΕΗ του ομωνύμου φράγματος, επί του ποταμού Αχελώου και καταλαμβάνει έκταση 8 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Είναι πανέμορφη και αποτελεί ένα υπέροχο υδροβιότοπο. Επίσης διαθέτει και πίστα θαλασσίου σκι ολυμπιακών προδιαγραφών.

Τα γενικά στοιχεία της περιοχής, που αντλήθηκαν από την Πτυχιακή Εργασία της Ελένης Σιδέρης με τίτλο «Πολεοδομική εξέλιξη Δήμου Στράτου Αιτωλοακαρνανίας», αναφέρουν πιο συγκεκριμένα:

Το ήπιο κλίμα, οι εύφορη πεδιάδα και κοιλάδα, οι λίμνες με το άφθονο και εκλεκτό ψάρι, κάνουν την περιοχή να ξεχωρίζει ως προνομιούχος θέση.

Γύρω από την τοποθεσία της αρχαίας Στράτου υπάρχουν δασικές εκτάσεις, μεγάλες που αποτελούν τον ορεινό όγκο της κεντρικής Αιτωλοακαρνανίας και περιβάλλουν τις δύο τεχνητές λίμνες. Τα κατάφυτα βουνά με κυρίαρχο τη βελανιδιά, τα πουρνάρια και την ελιά, τα νερά που αναβλύζουν κρυστάλλινα σε κάθε βήμα, όλα μαζί συνθέτουν μία εικόνα μοναδική.

Το τοπίο είναι αρμονικό, το μάτι δεν κουράζεται, τα χρώματα εναλλάσσονται. Αλλά δεν είναι μόνο οι φυσικές καλλονές και η ιδιαιτερότητα του τοπίου που γοητεύουν και ξεκουράζουν τον επισκέπτη στον Δήμο μας. Υπάρχει και η άλλη πλευρά, η σπουδαιότερη ίσως, εκείνη που συμπληρώνει την όλη εικόνα τούτης της περιοχής: ο λόγος για τα πολυάριθμα μνημεία τα οποία καλύπτουν όλες τις εποχές, την αρχαία, τους ρωμαϊκούς χρόνους, τη βυζαντινή, τη μεταβυζαντινή και την νεώτερη εποχή.

Λίμνη Στράτου

Η λίμνη Στράτου, είναι τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε από το φράγμα στον ποταμό Αχελώο. Οι τεχνητές λίμνες της ΔΕΗ δεν εξυπηρετούν μόνο την παραγωγή ενέργειας. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα υδροηλεκτρικά έργα είναι πολλαπλού σκοπού. Έτσι, ταυτόχρονα με την παραγωγή ενέργειας εξυπηρετείται και η άρδευση, η ύδρευση, η αντιπλημμυρική προστασία, η βιομηχανική ψύξη, οι ποτάμιες μεταφορές, δραστηριότητες αναψυχής κτλ.

Αυτό όμως που μέχρι σήμερα περνούσε σχεδόν απαρατήρητο, είναι η επίδραση που είχε η κατασκευή και η λειτουργία κάθε τέτοιου ταμιευτήρα στην ευρύτερη περιοχή. Και βεβαίως μιλάμε για κάθε είδους επιδράσεις: Στην κοινωνία, στην οικονομία, στον τουρισμό, στην αισθητική του τοπίου, στο μικροκλίμα, στα φυτά και τα ζώα και γενικά στο περιβάλλον. Μια λίμνη, είτε αυτή είναι φυσική είτε τεχνητή, καταλήγει, στις περισσότερες περιπτώσεις και αν δεν υπάρξει ανθρωπογενής επέμβαση, σε συνώνυμο του υγροβιότοπου.

Έτσι, οι τεχνητές λίμνες της ΔΕΗ έχουν εξελιχθεί σε όμορφους υγροβιότοπους, διατηρώντας και αυξάνοντας τη βιοποικιλότητα στην περιοχή επίδρασής τους, δείχνοντας ότι η ανάπτυξη μπορεί να συνυπάρξει με έννοιες όπως ο οικοτουρισμός ή η φυσιολατρία και ότι η ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων μπορεί να οδηγήσει στην αειφορία, με ασφάλεια για το φυσικό περιβάλλον και παράλληλα με την κοινωνική και οικονομική άνθηση.

- Αντλήθηκαν στοιχεία από την Πτυχιακή Εργασία της Ελένης Σιδέρης με τίτλο: «Πολεοδομική εξέλιξη Δήμου Στράτου Αιτωλοακαρνανίας», 2011 (Τμήμα Πολιτικών Δομικών Έργων, ΤΕΙ Πειραιά).

- Φωτογραφίες του Γιάννη Γιαννακόπουλου