Η φροντίδα των κατοίκων του Πλατάνου για το εξωκλήσι του Αη Δημήτρη

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020

Με αγάπη και μεγάλη πίστη οι κάτοικοι του οικισμού Πλατάνου Καλυβίων σχεδόν καθημερινά, περιποιούνται, φροντίζουν και προσέχουν το όμορφο μικρό εξωκλήσι του Αη Δημήτρη, που είναι ο προστάτης άγιος των ανθρώπων που διαμένουν εκεί.

Το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτου, βρίσκεται στη δυτική πλευρά του οικισμού, επί της επαρχιακής οδού Αγρινίου - Καλυβίων και χτίσθηκε κατά τα έτη 1997-1999, κυρίως με φροντίδα και δωρεές των κατοίκων του!

Χθες το πρωί, με μια ηλιόλουστη μέρα, συναντήσαμε τυχαία στον περίβολο του ναού, τον κύριο Κώστα Βάσση και την σύζυγό του να καθαρίζουν και να σκουπίζουν το προαύλιο, να απομακρύνουν σκουπίδια και αγριόχορτα, ώστε να όλα καθαρά και προσεγμένα.

Όπως μας είπε ο κ. Βάσσης, η εκκλησιαστική επιτροπή και όλοι οι συγχωριανοί, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, με προσωπικό αγώνα και με δικά τους έξοδα συντηρούν όλα αυτά τα χρόνια το εξωκλήσι, ο ίδιος μάλιστα τις τελευταίες μέρες καθάρισε τα μπάζα από το διπλανό αρδευτικό αυλάκι, ενώ έκοψε τα καλάμια και τα αγριόβατα…

Μας έδειξε επίσης, τα φρεάτια που με την πρώτη δυνατή βροχή δεν αποστραγγίζουν τα νερά και πλημμυρίζει επικίνδυνα ο δρόμος, ενώ μας υπέδειξε και την παρακείμενη προστατευτική μπάρα, η οποία μετά από ένα τροχαίο ατύχημα που συνέβη 4-5 χρόνια πριν, στράβωσε και ακόμη βρίσκεται πεσμένη στο αυλάκι… Ελπίζει και εύχεται κάποια στιγμή να αποκατασταθεί η ζημιά…

Ακόμη μας ανέφερε ότι, τις επόμενες μέρες έχει προγραμματισθεί να έρθει τεχνικό συνεργείο για να καθαρίσει την κεραμοσκεπή του ναού, ώστε να συντηρηθεί και να μοιάζει σαν καινούργια!

Εδώ και 20 χρόνια, είναι πολλές φορές που οι κάτοικοι του οικισμού Πλατάνου καλούν ιερέα για να λειτουργήσει Κυριακές και γιορτές, ενώ οι πιστοί, νέοι και ηλικιωμένοι, προσέρχονται πάντοτε με ταπεινότητα και ευλάβεια για να ανάψουν ένα κεράκι στον Άγιο Δημήτριο, που τους φυλά, τους προσέχει  και τους καθοδηγεί καθημερινά!