Υιοθέτηση ψηφίσματος κατά της εκτροπής του Αχελώου από το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

Καλώντας να εφαρμοστούν τα διαχρονικά σχέδια που έχουν εγκριθεί για τις λεκάνες απορροής υδάτων αλλά και οι αλλεπάλληλες αποφάσεις του ΣτΕ, το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου συμπαρατάχθηκε νωρίτερα σήμερα, με την απόφαση και το ψήφισμα που εξέδωσε πρόσφατα η Συντονιστική Επιτροπή κατά της εκτροπής του Αχελώου.

Επίσης αποφασίστηκε, να ζητηθεί να προχωρήσει η κυβέρνηση σε ένα Εθνικό Φορέα Διαχείρισης Υδάτων και να μην επιτρέψει κανενός είδους εκτροπή του Αχελώου, παρά να αποκατασταθούν και οι ¨πληγές¨ που έχουν υποστεί  οι άνθρωποι και το περιβάλλον, μέχρι σήμερα. Το ψήφισμα δεν υπερψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση, που ψήφισε λευκό.

Η συνεδρίαση έγινε παρουσία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Βαρεμένου, του οποίου την συμβολή στο θέμα εξήρε ο Δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, λέγοντας πως κι επί προηγούμενης κυβέρνησης είχαν κινηθεί από κοινού ώστε να διασφαλιστεί ότι θα επικρατήσει η νομιμότητα, όπως έχει οριστεί από τις αποφάσεις του ΣτΕ. Ο κ. Βαρεμένος εξέφρασε την στήριξή του εκ νέου αλλά και την απορία του για την απουσία των υπολοίπων βουλευτών της Αιτωλοακαρνανίας. Τόνισε πως κατά την γνώμη του δεν είναι θέμα διαφιλονικίας με την Θεσσαλία, αλλά θέμα συνέχειας του κράτους και θεσμικής αξιοπιστίας βάσει της νομιμότητας. Όπως είπε, όλοι είχαν την αίσθηση ότι το θέμα είχε κλείσει, αλλά προσωπικές και πολιτικές επιδιώξεις φαίνεται να επιχειρούν να το ανοίξουν και πάλι.

Για ακατανόητες και απαράδεκτες μεθοδεύσεις έκανε λόγο και ο Δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή στην πορεία που έχουν οι μεθοδεύσεις για το θέμα, όπως για παράδειγμα της σύγχυσης μεταξύ Μεσοχώρας και Συκιάς και της δήθεν «μερικής εκτροπής». Τόνισε πως και η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αντιταχθεί στην εκτροπή του Αχελώου, είτε ως εισηγήτρια, είτε ως πρόεδρος του ΣτΕ. Όπως είπε το Αγρίνιο θα συνεχίσει να πολεμά για το θέμα και θα προσβάλει αποφάσεις, εφόσον υπάρξουν διοικητικές πράξεις και χειροπιαστές κινήσεις. «Δεν υπάρχει πρόοδος με παλιές συνταγές και η εκτροπή του Αχελώου είναι μια υπόθεση που ανήκει ξεκάθαρα στο παρελθόν», τόνισε.

Από  την πλευρά της, η Χριστίνα Σταρακά ζήτησε, να συνεχιστεί η πολιτική πίεση προς την κυβέρνηση και να παραμείνει η πόλη μια γροθιά βασισμένη στις αποφάσεις που έχει πάρει ήδη το ΣτΕ αλλεπάλληλες φορές. Έκανε λόγο για άσκηση βίας στον άνθρωπο και την  φύση και για περίεργες κινήσεις, ζητώντας να προγραμματιστεί άμεσα μια συνάντηση των φορέων της περιοχής με τους κυβερνητικούς παράγοντες.

Να μην είμαστε ο φτωχός συγγενής στις συναντήσεις που γίνονται, κάλεσε ο Σταύρος Καμμένος, ζητώντας να οργανωθούν δράσεις, ενημερώσεις και εκδηλώσεις ή και ένα συλλαλητήριο που θα κινητοποιήσει περισσότερες δυνάμεις, ενώ ο κ. Καζαντζής ζήτησε να μην πέσουμε στην παγίδα και να επιτρέψουμε την συζήτηση για ήπια μεταφορά ή για οποιασδήποτε μορφής υπαναχώρηση και ασυμφωνία με τις επιταγές του νόμου.

Διαφορετική θέση εξέφρασε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Τίμος Παπανικολάου, ο οποίος επιχείρησε να συνταιριάξει τα 40 χρόνια της εκτροπής Αχελώου με τα 40 χρόνια που δεν γίνεται το φράγμα των Αχυρών στην περιοχή μας. Ζήτησε να ειπωθεί σαφώς το τι θα κάνουμε ως περιοχή με τα υδατικά μας αποθέματα, καθώς και το πως θα χρησιμοποιήσουμε στην άρδευση της περιοχής και ποιος θα εγγυηθεί το πώς δεν θα γίνει το νερό εμπόρευμα. Εξηγώντας γιατί δεν υπερψήφισε ο ίδιος και η παράταξή του το ψήφισμα τόνισε ότι αυτό έγινε γιατί δεν αναφέρονται οι υπεύθυνοι για όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα και δεν διαχωρίζεται σαφώς το θέμα του μη εμπορεύσιμου του νερού ως κοινωνικό αγαθό.

Για διαχρονικές ευθύνες και την ανάγκη να πάει ακόμη ένα βήμα η διεκδίκηση ώστε να αναζητηθεί τρόπος ώστε να αποκατασταθούν οι βλάβες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στο περιβάλλον έκανε λόγο ο Στέλιος Μερμίγκης. Τέλος, να υιοθετηθεί το ψήφισμα της  Συντονιστικής ζήτησε και ο κ. Καραμητσόπουλος επισημαίνοντας την επάνοδο στο προσκήνιο πολιτικών που φαίνονταν να έχουν ξεπεραστεί.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, ως εισηγητής κατά την συνεδρίαση του ΔΣ ανέφερε τα εξής:

«Είναι ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που απασχόλησαν την κοινωνία τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για ένα έργο φαραωνικού χαρακτήρα το οποίο έχει αποτραπεί, μέχρι σήμερα, μέσα από πέντε ακυρωτικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Δεν προβλέπεται σε κανένα από τα αναθεωρημένα σχέδια διαχείρισης των λεκανών απορροής υδάτων της Δυτικής Στερεάς Ελλάδος και Θεσσαλίας τα οποία έχουν εγκριθεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ειλικρινά, δεν υπάρχει λογική απάντηση γιατί ξεκίνησε η συζήτηση και γιατί συνεχίζεται. Ένα όμως είναι σίγουρο. Θα συνεχίσουμε συντονισμένα τον αγώνα μας και θα συνεχίσουμε να προσβάλλουμε κάθε πρόθεση προώθησης της εκτροπής.

Δεν μπορεί να πηγαίνουμε μπροστά με παλιές συνταγές. Όλες οι σύγχρονες χώρες έχουν ακυρώσει παρόμοιες αποφάσεις.

Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας για την οριστική αποτροπή του εγκλήματος της εκτροπής του Αχελώου στην Θεσσαλία. Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε με κάθε νόμιμο μέσο κατά της εκτροπής του Αχελώου ποταμού, κατά της εκτροπής της λογικής και υπέρ του σεβασμού των Δικαστικών Αποφάσεων και των Νόμων της Πατρίδας μας».

Πηγή: agriniopress.gr