Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη για το αρδευτικό δίκτυο

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

Στα γραφεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο Αγρίνιο, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, προγραμματισμένη συνάντηση του Περιφερειάρχη κ. Νεκτάριου Φαρμάκη, με τον Πρόεδρο της Κοινότητας Καλυβίων, κ. Δημήτρη Αναστασίου και τον Πρόεδρο του ΤΟΕΒ Καλυβίων κ. Κώστα Ζαπαντιώτη, για ενημέρωση σχετικά με τα προβλήματα στο αρδευτικό δίκτυο της περιοχής  μας.

Συγκεκριμένα συζητήθηκαν θέματα καθαρισμού των χωμάτινων αυλάκων, όπου χρειάζεται να γίνουν άμεσες παρεμβάσεις καθαρισμών από τις φερτές ύλες και την πυκνή βλάστηση που εμποδίζουν την απορροή των υδάτων, ιδιαίτερα στην περιοχή δίπλα στην σιδηροδρομική γραμμή από Καλύβια μέχρι τον Δίμηκο, κοντά στον οικισμό του Σταθμού Αγγελοκάστρου.

Στο σημείο αυτό, από τις προσχώσεις, πλημμυρίζουν χωράφια και αγροκτήματα και απαιτούνται παρεμβάσεις ώστε να καθαρισθεί ο χωμάτινος αύλακας, ενώ να επισημάνουμε ότι, ήδη εκτελούνται από τεχνικό συνεργείο σε διάφορα σημεία, εκβαθύνσεις και καθαρισμοί, στην κοίτη και τις όχθες του Δίμηκου.

Ακόμη στη συνάντηση τέθηκε το μείζον θέμα συντήρησης και επισκευής ολόκληρου του δικτύου άρδευσης του ΤΟΕΒ Καλυβίων, το οποίο εδώ και καιρό χρήζει άμεσων τεχνικών παρεμβάσεων, ώστε να αντικατασταθεί ο πεπαλαιωμένος εξοπλισμός του, αλλά ταυτόχρονα να μειωθούν και οι απώλειες σε νερό λόγω διαρροών που αντιμετωπίζει.

Ο Περιφερειάρχης κος Ν. Φαρμάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, άκουσε με ενδιαφέρον τα θέματα και τα προβλήματα που θίχτηκαν και ήταν θετικός στο να εξευρεθούν άμεσες λύσεις για να καθαρισθούν τα χωμάτινα δίκτυα αλλά και να συντηρηθεί το δίκτυο του ΤΟΕΒ.

Ζήτησε μάλιστα από τον Προέδρο του ΤΟΕΒ Καλυβίων, κ. Κώστα Ζαπαντιώτη, να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε όσο το δυνατόν πιο σύντομα να συνταχθεί  η απαραίτητη τεχνική μελέτη που θα αφορά, την αποκατάσταση και συντήρηση του αρδευτικού δικτύου του τοπικού οργανισμού, ώστε στη συνέχεια να μπορέσει να υπάρξει η αναγκαία χρηματοδότηση για το έργο.

Να αναφέρουμε επίσης ότι, τις προηγούμενες ημέρες έγινε αντίστοιχη ενημέρωση προς την Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας κα Μαρία Σαλμά από τον Πρόεδρο της Κοινότητας Καλυβίων και τον Προέδρο του ΤΟΕΒ Καλυβίων, για την κατάσταση του αρδευτικού δικτύου Καλυβίων.

Τέλος να επισημάνουμε ότι, κατόπιν σχετικού αιτήματος από τον Πρόεδρο της Κοινότητας Καλυβίων, κ. Δημήτρη Αναστασίου, υπήρξε θετική απάντηση εκ μέρους του Δασαρχείου Αγρινίου, προκειμένου να επιτραπούν καθαρισμοί και κοπή καλαμιών και δέντρων, επί του χωμάτινου αποστραγγιστικού αύλακα, από τη διασταύρωση του στρατιωτικού αεροδρομίου (ΝΑΤΟ), την περιοχή οικισμού Πλατάνου, μέχρι τα Καλύβια.

Εργασίες που αναμένεται σε σύντομο χρονικό ορίζοντα να πραγματοποιηθούν.