Μια ξεχωριστή πτήση με μοτοαιωρόπτερο!

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019

Μια πρωτόγνωρη εμπειρία και μια ξεχωριστή πτήση, ήταν για την συγχωριανή μας και γνωστή εθελόντρια, Μαίρη Ζαπαντιώτη, η εναέρια διαδρομή που πραγματοποίησε σήμερα με μοτοαιωρόπτερο της Αερολέσχης Αγρινίου.

Με οδηγό τον έμπειρο πιλότο Κώστα Σαμψώνα, μέλος της τοπικής αερολέσχης, μετά το σύντομο σεμινάριο για τους κανόνες πτητικής ασφάλειας που έπρεπε να ακολουθηθούν από την συνεπιβάτριά του, τροχιοδρόμησαν με το μοτοαιωρόπτερο στον αεροδιάδρομο και κατόπιν πέταξαν από το παλιό πολιτικό αεροδρόμιο Αγρινίου πάνω από τον αγρινιώτικο κάμπο και τα Καλύβια και μια ώρα περίπου μετά, επέστρεψαν ξανά στη βάση τους…

Όλα ήταν θαυμάσια, μια αλησμόνητη εμπειρία αλλά και ¨ανέβασμα¨ της αδρεναλίνης, ήταν μερικά από τα συναισθήματα  που νοιώθει κάποιος που πετά για πρώτη φορά με μοτοαιωρόπτερο, μας περιέγραψε η Μαίρη Ζαπαντιώτη και προσέθεσε ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα ¨ξανατολμήσει¨ μια ανάλογη πτήση…

Αξίζει να επισημάνουμε ότι, η πτήση πραγματοποιήθηκε με ένα υπερελαφρό αεροσκάφος τύπου W/S η αλλιώς μοτοαιωρόπτερο. Η συγκεκριμένη κατηγορία αεροσκαφών, μας λέει ο κ. Κώστας Σαμψώνας, ήταν αυτή που έφερε πολύ κόσμο σε επαφή με την μηχανοκίνητη πτήση με χαμηλό κόστος και με μεγάλη ασφάλεια. Παρουσιάσθηκε την δεκαετία του 80' αλλά γνώρισε μεγάλη εξέλιξη και ανάπτυξη την δεκαετία του 90' κυρίως στην κεντρική Ευρώπη.

Επί της ουσίας είναι ένας συνδυασμός του γνωστού σε όλους μας Αιωρόπτερου (ή Αετός) που πραγματοποιεί πτήσεις από το βουνό, με επιπλέον ένα τρίτροχο καρότσι με κινητήρα και έλικα. Αυτό του δίνει την δυνατότητα να απογειώνεται από ένα αεροδρόμιο ή ένα μεγάλο χωράφι. Θεωρείται από τα πλέον ασφαλή πτητικά μέσα και τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη διάδοση και στην Αμερική.

Να αναφέρουμε τέλος ότι, αυτό το σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε και αγώνας Αλεξιπτώτου Πλαγιάς, στην πίστα της Παναγίας Βλαχέρνας, στο Αγρίνιο.