Ομιλία υποψήφιου Περιφερειάρχη, K. Σπηλιόπουλου, στο Αγρίνιο

Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

Την κεντρική πολιτική του ομιλία στην Αιτωλοακαρνανία πραγματοποίησε χθες, Κυριακή 19 Μαΐου 2019, στο Αγρίνιο ο συνδυασμός «Δυτική Ελλάδα – Μπροστά».

Έλαβε χώρα στο κατάμεστο Παπαστράτειο Μέγαρο, με ομιλητή τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Κώστα Σπηλιόπουλο και παράλληλη απόδοση στη νοηματική γλώσσα.

Στην εκδήλωση επικράτησε κλίμα αισιοδοξίας ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της προσεχούς Κυριακής 26ης Μαΐου. «Αυτήν την αισιοδοξία μου τη δίνετε απόψε εσείς. Το βλέπω στα πρόσωπά σας, το βλέπω στην αποφασιστικότητά σας, το βλέπω στην ανάγκη να γυρίσουμε μαζί τη σελίδα για να πάει μπροστά ο τόπος μας. Είμαι αισιόδοξος και για την πρώτη και για τη δεύτερη Κυριακή. Θα είμαστε η έκπληξη των εκλογών, γιατί μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας, γιατί είμαστε αυτόνομοι κι ανεξάρτητοι, γιατί όσα λέμε τα εννοούμε μέχρι την τελευταία λέξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σπηλιόπουλος απευθυνόμενος στο ακροατήριο στο τέλος της ομιλίας του.

O κ. Κώστας Σπηλιόπουλος έκανε λόγο για ηχηρή μήνυμα από το Αγρίνιο. «Είναι  μια παρουσία που μας δίνει δύναμη και μας εγκαρδιώνει. Είναι μια παρουσία που στέλνει το δικό της ηχηρό μήνυμα. Είναι μια παρουσία που φωνάζει για την ανάγκη να γυρίσει η σελίδα στη Δυτική Ελλάδα. Είναι μια παρουσία που διαδηλώνει την απόφαση των πολιτών του Αγρινίου και ολόκληρης της Αιτωλοακαρνανίας. Απόφαση αλλαγής, απόφαση ανατροπής, απόφαση να δοκιμάσουμε με άλλον βηματισμό κι με έναν καινούργιο τρόπο. Σας ευχαριστώ και πάλι για την αποψινή σας παρουσία», ανέφερε.

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης στάθηκε στους δείκτες της οικονομικής υπανάπτυξης αναφέροντας τα εξής:

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται ανυπόφορα καθηλωμένη στην οικονομική υπανάπτυξη. Τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας είναι αποκαλυπτικά. Και για να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις, ξεκαθαρίζω ότι είναι στοιχεία της Eurostat, άρα απολύτως έγκυρα.

Τι μας λένε αυτά τα στοιχεία; Μας λένε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο 67% του μέσου κατά κεφαλήν ευρωπαϊκού ΑΕΠ και η Δυτική Ελλάδα βρίσκεται στο 49% του μέσου κατά κεφαλήν ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Στην Ελλάδα είμαστε οι τρίτοι από το τέλος και στην Ευρώπη είμαστε ανάμεσα στις δέκα φτωχότερες Περιφέρειες.

Προσέξτε παρακαλώ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει 260 περιφέρειες κι εμείς είμαστε στην δεκάδα του πάτου της. Είμαστε στο ίδιο σημείο με τη Γαλλική αποικία της Γουαδελούπης που βρίσκεται στην Καραϊβική. Αν μεταφράσουμε σε χρηματικά ποσά αυτούς τους δείκτες, η εικόνα έχει ως εξής:

Το κατά κεφαλήν ακαθάριστο προϊόν στη Δυτική Ελλάδα βρίσκεται στις 12.097 ευρώ. Ο ίδιος δείκτης για όλη τη χώρα είναι στις 16.294 ευρώ ενώ για την Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται στις 22.192 ευρώ. Βρισκόμαστε στον πάτο του βαρελιού. Αυτή είναι η αλήθεια.

Μερικοί ίσως πουν ότι όλη η χώρα υποχώρησε στα χρόνια της κρίσης, που είναι επίσης αλήθεια. Με μια διαφορά. Άλλες περιφέρειες, μέσα στα χρόνια της κρίσης, βελτίωσαν έστω και οριακά τη θέση τους. Στο ίδιο διάστημα η δική μας θέση χειροτέρεψε. Η ανεργία στη Δυτική Ελλάδα έχει φτάσει στο 24,1% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.

Είμαστε οι δεύτεροι από το τέλος στην Ελλάδα. Είμαστε στη χειρότερη δεκάδα ολόκληρης της Ευρώπης. Την ίδια ώρα μερικοί καμαρώνουν ότι πηγαίνουμε καλά στον τουρισμό.

Θα επικαλεστώ και πάλι τους αριθμούς. Το 2018 στο αεροδρόμιο του Ακτίου είχαμε 280.580 αφίξεις. Την ίδια χρονιά στη διπλανή μας Ζάκυνθο είχαμε 847.623 αφίξεις. Η Ζάκυνθος μόνη της είχε υπερδιπλάσιες αφίξεις από το Άκτιο. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και μας αποκαλύπτουν μια πραγματικότητα.

Η απερχόμενη περιφερειακή αρχή απέτυχε.  Απέτυχε στο μείζον που είναι το κατά κεφαλήν προϊόν, άρα και το εισόδημα, των πολιτών της. Απέτυχε στην αντιμετώπιση της ανεργίας που είναι το ύψιστο κριτήριο».

Αιχμηρός υπήρξε μια ακόμη φορά για τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-Κατσιφάρα.

«Η απερχόμενη περιφερειακή αρχή και ο Απόστολος Κατσιφάρας προσωπικά αναζήτησαν σωσίβιο εκλογικής σωτηρίας στη συνεργασία τους με το ΣΥΡΙΖΑ. Μια συνεργασία με βαριά ανταλλάγματα σε βάρος των συμφερόντων της περιφέρειας. Σε μια ολόκληρη σειρά από υποθέσεις μείζονος ενδιαφέροντος για την περιφέρεια, είτε συνήργησαν, είτε σιώπησαν», σημείωσε.

Επικριτικός υπήρξε και για τον υποψήφιο περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη αναφέροντας τα εξής: « Το μόνο που ξέρουμε γι’ αυτόν είναι ότι φέρει το χρίσμα που έλαβε από τον κ. Μητσοτάκη. Ξέρουμε επίσης ότι υπήρξε επί οκτώμιση χρόνια περιφερειακός σύμβουλος. Σε όλα αυτά τα χρόνια δεν θυμάμαι μια παρέμβασή του που να ταράζει τα νερά, που να ξεκολλάει από το τέλμα, που να ωθεί την περιφέρεια σε μια άλλη πορεία. Διαχειρίστηκε το αξίωμά του με ρυθμούς ρουτίνας, χωρίς πάθος και σχέδιο. Στο βαθμό που του αναλογεί είναι συνυπεύθυνος για την κακή κατάσταση της Περιφέρειας».

Πρόσθεσε εξάλλου ο κ. Σπηλιόπουλος: «Ο κ. Φαρμάκης όπως και ο κ. Κατσιφάρας έχουν ένα κοινό στοιχείο. Εναποθέτουν όλες τους τις ελπίδες στα κόμματα που τους στηρίζουν. Είναι δύο καθαρά κομματικές υποψηφιότητες και αντιλαμβάνονται το ρόλο τους στην περιφέρεια ως εξυπηρέτηση των κομμάτων που τους στηρίζουν. Θα το πω καθαρά και θα σας ζητήσω να το σκεφθείτε πολύ σοβαρά: Την κομματοκρατία στην Περιφέρεια την πληρώσαμε ακριβά. Είδαμε που μας οδήγησε.  Στη φτώχεια, στην ανέχεια, στην ανεργία, στην υπανάπτυξη. Ήλθε πια ο καιρός για κάνουμε τη ρήξη με το σύστημα που θέλει την περιφέρεια υποταγμένη στα κόμματα και στο πελατειακό σύστημα. Αυτός είναι ο λόγος σύστασης της παράταξής μας, γι’ αυτό είμαστε σήμερα εδώ, για να πάμε τη Δυτική Ελλάδα μπροστά«.

Ο κ. Σπηλιόπουλος ανέφερε ότι ο συνδυασμός του κατέθεσε ένα πρόγραμμα που φροντίζει ισόρροπα και για τις τρεις περιφερειακές ενότητες, που «δίνει έμφαση στην άρση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, τομέας που παραμελήθηκε τα προηγούμενα χρόνια».

«Γιατί και σ’ αυτό το σημείο υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα και εύλογοι φόβοι που μιλάνε για ενδυνάμωση και όχι για άρση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Ωστόσο εδώ ακριβώς προκύπτει ένα μεγάλο ερώτημα. Ακόμα και το πληρέστερο, ακόμα και το πιο συγκροτημένο πρόγραμμα δεν έχει νόημα χωρίς την πρόνοια για τη χρηματοδότησή του.

Μέχρι σήμερα ζούμε μια γνωστή κατάσταση. Παίρνουμε κάτι ελάχιστα από το ούτως ή άλλως συρρικνωμένο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και όσα μας αναλογούν, όσα μας δίνουν, από τα κοινοτικά προγράμματα.

Το αποτέλεσμα είναι να μεγαλώνει η απόστασή μας από τις πιο προηγμένες περιφέρειες της χώρας και της Ευρώπης. Αυτό που θα διεκδικήσουμε με σχέδιο, πρόγραμμα και πάθος είναι ένα μεγάλο αναπτυξιακό σοκ», υπογράμμισε.

Πηγή: agrinionews.gr