ΟΑΕΔ: Η νέα Κοινωφελής εργασία

Έτσι, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο Φεβρουαρίου θα κληθούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις για την συμμετοχή στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 8.933 προσλήψεις σε 56 Δήμους και άλλους 37 περιβαλλοντικούς φορείς της χώρας.

Οι ωφελούμενοι της κοινωφελούς εργασίας αυτή τη στιγμή εισπράττουν ποσό ίσο με τις καθαρές αμοιβές που αντιστοιχούν στις κατώτατες αποδοχές ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή σήμερα 495,25 ευρώ μηνιαίως και 19,81 ευρώ ημερησίως. Το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς θα συνδεθεί με τον νέο κατώτατο μισθό έτσι οι αποδοχές αυτών που θα συμμετάσχουν φέτος στην κοινωφελή θα είναι κοντά στα 640 ευρώ το μήνα.

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι με ηλικία από 18 ετών και άνω. Ωστόσο, σύμφωνα με τα κριτήρια που θέτει η σχετική υπουργική απόφαση, το επίκεντρο εστιάζεται στους μακροχρόνια –άνω των 12 μηνών- ανέργους και μάλιστα στους άνω των 45, και 55 ετών οι οποίοι έχουν και την μεγαλύτερη μοριοδότηση για τις νέες προσλήψεις.

Οι άνεργοι θα απασχοληθούν με 8μηνη σύμβαση.

Η νέα κοινωφελής εργασία αποσκοπεί στην κάλυψη θέσεων τόσο σε 56 Δήμους της χώρας όσο και σε φορείς περιβαλλοντικής διαχείρισης προστατευόμενων φυσικών περιοχών (Natura) πανελλαδικά.

Οι ωφελούμενοι κατατάσσονται σε πίνακες κατά κλάδο και ειδικότητα με βάση τα ακόλουθα κριτήρια επιλογής και κατάταξης: α) χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελούμενου, με ανώτατο όριο τους εξήντα (60) μήνες: ένα (1) μόριο ανά πλήρη μήνα, το οποίο διπλασιάζεται για τους ανέργους αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών, β) χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/ης συζύγου των ανέργων της ανωτέρω κατηγορίας, με ανώτατο όριο τους εξήντα μήνες (60): ένα (1) μόριο ανά πλήρη μήνα, γ) αναπηρία ωφελουμένου σε ποσοστό 50% και άνω: δεκαπέντε (15) μόρια, δ) ετήσιο εισόδημα του φορολογικού έτους 2017, ατομικό ή οικογενειακό, ως εξής: Α) Ατομικό 0-3.500 ευρώ Τριάντα (30) μόρια Β) Οικογενειακό 0-7.000 ευρώ Α) Ατομικό 3.501-5.000 ευρώ Είκοσι πέντε (25) μόρια Β) Οικογενειακό 7.001-10.000 ευρώ Α) Ατομικό 5.001-8.000 ευρώ Είκοσι (20) μόρια Β) Οικογενειακό 10.001-16.000 ευρώ Α) Ατομικό 8.001-12.000 ευρώ Δέκα (10) μόρια Β) Οικογενειακό 16.001-26.000 ευρώ Α) Ατομικό άνω των 12.000 ευρώ Μηδέν (0) μόρια Β) Οικογενειακό άνω των 26.000 ευρώ

ε) Ηλικία 18 έως 29 ετών Δεκαπέντε (15) μόρια 30 έως 44 ετών Είκοσι πέντε (25) μόρια 45 έως 54 ετών Τριάντα πέντε (35) μόρια 55 ετών και άνω Σαράντα πέντε (45) μόρια

στ) αριθμός ανηλίκων τέκνων: δέκα (10) μόρια για κάθε ανήλικο τέκνο,

ζ) γονέας προστατευόμενου ή προστατευόμενων τέκνων ΑΜΕΑ, ανηλίκων ή και ενηλίκων, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω: δέκα (10) μόρια, ανεξαρτήτως συνολικού αριθμού τέκνων,

η) δικαιούχοι του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης: τριάντα πέντε (35) μόρια και

ι) ωφελούμενοι που δεν είχαν τοποθετηθεί σε ολοκληρωμένες ή υπό υλοποίηση δράσεις «ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ» της προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2014-2020: είκοσι (20) μόρια.

ια) εντοπιότητα βάσει της έδρας της μόνιμης κατοικίας του ωφελουμένου: είκοσι (20) μόρια.

Για τις περιπτώσεις των κριτηρίων γ) και ζ), απαιτείται σχετική γνωμάτευση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) με την οποία πιστοποιούνται τα ποσοστά αναπηρίας.

Όταν μόνο ο ένας εκ των δύο άνεργων συζύγων της κατηγορίας 2.α αιτείται συμμετοχή στο πρόγραμμα, τότε προστίθεται στον αριθμό των μορίων του ο αριθμός των μορίων της ανεργίας του/της συζύγου. Όταν και οι δύο σύζυγοι εγγεγραμμένοι άνεργοι υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής ως ωφελούμενοι, επειδή ο ένας τουλάχιστον ανήκει σε τουλάχιστον μία από τις κατηγορίες 2.γ, 2.ε, 2.στ και 2.ζ, ο καθένας από τους συζύγους λαμβάνει τον αριθμό των μορίων της εγγεγραμμένης ανεργίας του.

Εάν οι άνεργοι της κατηγορίας 2.δ (πτυχιούχοι ΠΕ ή TE) δεν επιλέξουν θέση απασχόλησης με ειδικότητα αντίστοιχη των ειδικών τυπικών προσόντων τους, αποκλείεται η ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής τους στο πρόγραμμα, εκτός εάν ανήκουν έστω και σε μία από τις ανωτέρω κατηγορίες 2.α, 2.β, 2.γ, 2.ε, 2.στ και 2.ζ.

Το σύστημα επιλογής βασίζεται στην μοριοδότηση των παραπάνω κριτηρίων, στον καθορισμό τυχόν δικαιολογητικών που πρέπει να υποβληθούν από τους δυνητικά ωφελούμενους, στον ορισμό μηχανισμού ελέγχου των δικαιολογητικών αυτών και στην βαθμολόγηση, κατάταξη και τοποθέτηση των υποψηφίων σε αντίστοιχες θέσεις με τη χρήση μηχανογραφικού λογισμικού. Όλα τα παραπάνω εξειδικεύονται στην πρόσκληση του ΟΑΕΔ, η οποία εκδίδεται κατόπιν έγκρισης του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ). Το ΑΣΕΠ εγκρίνει ή τροποποιεί την σχετική πρόσκληση μέσα σε αποκλειστική προθεσμία πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την περιέλευση του αντίστοιχου σχεδίου σε αυτό.

Αναλυτικά η κατανομή των θέσεων στον Δήμο Αγρινίου:

ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ    

ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ         2

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ        1

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ      1

ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΞΥΛΟΥΡΓΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ      2

ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ      18

ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΙΔΗΡΟΥΡΓΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ   4

ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ        5

ΒΟΗΘΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ 95

ΒΟΗΘΗΤΙΚΩΝ ΧΕΙΡΩΝΑΚΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ          8

ΒΟΗΘΩΝ ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΤΩΝ      5

ΓΕΩΠΟΝΩΝ   3

ΔΑΣΟΛΟΓΩΝ  2

ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ         2

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ / ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ     5

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ      23

ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΤΩΝ          5

ΕΡΓΑΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΥ 20

ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ 1

ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΕΣΩΤ. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ & ΚΤΙΡΙΩΝ Α’ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ 10

ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ 1

ΗΜΕΡΗΣΙΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ / ΦΥΛΑΚΕΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ         17

ΚΛΗΤΗΡΩΝ – ΟΔΗΓΩΝ Β’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ    2

ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ     8

ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ       1

ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ        1

ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ         4

ΟΔΗΓΩΝ ΜΕ ΑΔΕΙΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ Γ+Ε ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ Ή ΟΔΗΓΟΣ ΜΕ ΑΔΕΙΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ Δ + Ε ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ   22

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ      2

ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ     1

ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ     2

ΣΙΔΕΡΑΔΩΝ – ΑΛΟΥΜΙΝΑΔΩΝ         2

ΤΕΧΝΙΤΩΝ ΠΛΑΚΟΣΤΡΩΣΕΩΝ        4

ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ    8

ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΟΥ ΕΛΚΥΣΤΗΡΑ         2

ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΕΡΓΟΥ JCB   4

ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΕΡΓΟΥ ΣΑΡΩΘΡΟΥ  1

ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ 1

Πηγή: dikaiologitika.gr