Αγροτική Ιστορία PDF Print
Written by admin2   
Tuesday, 21 February 2012 18:24

ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΜΗΛΑ ΤΩΝ ΕΣΠΕΡΙΔΩΝ

Στο χωριό καλλιεργούνται για περισσότερα από 300 χρόνια τα εσπεριδοειδή. Κυρίως καλλιεργούνται πορτοκαλιές (Citrus sinensis), λεμονιές (Citrus limon), μανταρινιές (Citrus nobilis ή Citrus deliciosa), νεραντζιές (Citrus aurantium) και κιτριές (Citrus medica). Αλλα δένδρα εσπεριδοειδών είναι το κουμ-κουάτ (Citrus margarita ή Fortunella margarita, καλλιεργείται κυρίως στην Κέρκυρα), το μαρούμι κουμ-κουάτ (Citrus japonica ή Fortunella japonica), το τανγκέλο, η φράπα (Citrus decumana), το γκρέιπ-φρουτ (Citrus paradisii) και το περγαμόντο (Citrus bergamia). Συστηματικές δενδροφυτεύσεις εσπεριδοειδών έχουμε από την δεκαετία του ‘30, ενώ σήμερα υπολογίζονται τα φυτεμένα περιβόλια με εσπεριδοειδή σε 10.000 στρέμματα. Η συνολική ετήσια εθνική παραγωγή κατά το έτος 1990 ήταν 1.169 χιλιάδες μετρικούς τόνους.

Τα εσπεριδοειδή ονομάζονται αλλιώς κίτρα και το είδος περιλαμβάνει 11 είδη. Έλαβαν την ονομασία αυτή από τις εσπερίδες, νύμφες της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας που ήταν σύμφωνα με τον Ησίοδο κόρες της Νύκτας και του Ωκεανού που φύλαγαν μαζί με ένα εκατοντακέφαλο φίδι, που ονομάζονταν Λάδωνας, τα χρυσά μήλα, που πρόσφερε ως γαμήλιο δώρο η Γαία στην Ηρα. Τα μήλα αυτά ο Ηρακλής κατάφερε και πήρε αφού κατόρθωσε να σκοτώσει τον Λάδωνα τα οποία μήλα στη συνέχεια έδωσε στον Ερυσθέα που τα πρόσφερε στην Αθηνά. Τα εσπεριδοειδή είναι εδώδιμα φυτά που ανήκουν στην οικογένεια των ρουτιδών που πήρε την ονομασία αυτή από το μονοετές φυτό, ύψους 80 εκατοστών, την ρούτα (πήγανο) το οποίο χρησιμοποιείται στην φαρμακευτική αλλά και για να αρωματίζεται το ρακί καθώς απ’ αυτό βγαίνει ένα πολύ δυνατό άρωμα (Ρούτα ή βαρύοσμος). Ευδοκιμούν σε ήπια κλίματα που έχουν από 30ο μέχρι 40ο γεωγραφικό πλάτος και είναι ευρέως διαδεδομένη η εσπεριδο-καλλιέργεια σε περιοχές των χωρών της Μεσογείου, Η.Π.Α, Βραζιλία, Ιαπωνία, Αργεντινή, Νότια Αφρική, Μεξικό, Αυστραλία. Η πρώτη άγρια πορτοκαλιά έμοιαζε με την νεραντζιά που είναι φυτό των Ανατολικών Ινδιών. Το όνομα της προέρχεται από το ινδικό νερούτζι που κράτησαν οι Αραβες του 10ου αιώνα. Η πορτοκαλιά είναι φυτό αειθαλές με ύψος 4-10 μέτρων. Η πορτοκαλιά ονομάζεται και κίτρο το σινικό καθώς είναι φυτό ιθαγενές της Κίνας. Οι κυριότερες ποικιλίες της πορτοκαλιάς είναι μέρλιν, σαγκουίνι, ναβαλίνα, ντόλτσα, ταρόκο και βαλέντσια.

Το πορτοκάλι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C που τελευταίες ιατρικές επιστημονικές ανακαλύψεις έδειξαν ότι η βιταμίνη αυτή βοηθά στην καταπολέμηση πολλών ασθενειών όπως της αναιμίας, του άσθματος, των αλλεργιών, του καρκίνου, του καταρράκτη, του κοινού κρυολογήματος, της στεφανιαίας νόσου, της κυστίτιδας, των παθήσεων των αρθρώσεων, των παθήσεων των μυών, των παθήσεων του δέρματος αλλά και στην καταπολέμηση, λόγω των σημερινών συνθηκών ζωής, της ασθένειας της εποχής του άγχους (στρες). Τα πορτοκάλια χρησιμοποιούνται στην παρασκευή αναψυκτικών, διαφόρων ποτών, γλυκισμάτων ή αιθέριων ελαίων ενώ περιέχουν ασκορβουτικό οξύ που καταπολεμά την θανατηφόρο, κατά τους προηγούμενους αιώνες, ασθένεια των ναυτικών, το σκορβούτο.

 


 

ΟΤΑΝ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΕΒΑΖΕ ΠΑΤΑΤΕΣ.......

 

Οι Καλυβιώτες ήδη από το 19ο αιώνα μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’50 καλλιέργησαν πατάτες. Προκειμένου να τις φυτέψουν έβαζαν τις πατάτες που θα χρησιμοποιούσαν ως σπόρους κάτω από άχυρα ή σε κοπριά για βγάλουν «μάτια». Τα άλογα όργωναν το χωράφι όπου στη συνέχεια φυτεύονταν οι πατάτες. Άλλο άλογο έχωνε τις πατάτες. Η καλλιέργειά της γίνονταν δύο φορές το χρόνο. Φυτεύονταν το Φεβρουάριο και η συγκομιδή γίνονταν το Μάιο ενώ μέσα στην ίδια χρονιά φυτεύονταν τον Αύγουστο με μάζεμά της πατάτας τον μήνα Δεκέμβριο. Η παραγωγή έφτανε τις 1.000 οκάδες (περίπου 1400 κιλά) το στρέμμα. Τις πατάτες που μάζευαν οι χωριανοί τις έβαζαν σε σακιά που χωρούσαν 40-50 οκάδες και η μεταφορά τους στους τόπους προορισμούς γίνονταν κυρίως με το τραίνο, βασικό μέσο μεταφοράς στα χρόνια καλλιέργειας της στο χωριό.

Η πατάτα, κατεξοχήν αμυλούχα τροφή μαζί με τα μακαρόνια και το ρύζι, καλύπτει τον διατροφικό χώρο που υπάρχει ανάμεσα στα λαχανικά και τα δημητριακά. Η γεύση της αφήνει ένα ζεστό και άμεσο αίσθημα οικειότητας με ψυχο-προφυλακτικές ιδιότητες που ηρεμεί και κατευνάζει τον καταναλωτή καθώς παραπέμπει στην προστασία και την ασφάλεια που δημιουργεί η μητρική αγκαλιά. Στα χρόνια της κατοχής αποτέλεσε βασικό στοιχείο διατροφής των χωριανών και των κατοίκων των περιχώρων που ήρθαν στο χωριό για να αντιμετωπίσουν την πείνα του ’41, οπότε μεταξύ άλλων φιλοξενήθηκαν (από τον αείμνηστο Νικόλαο Γ. Καρύμπα) και τα αδέλφια Κατσάμπα (Γιώργος και Γιάννης), οι μεγάλοι τροβαδούροι της αγάπης στα φιρμάτα μαγαζιά του αθηναϊκού κέντρου.

Το φυτό της πατάτας το έφερε στην Ελλάδα το έτος 1833 ο Ιωάννης Καποδίστριας, πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδος. Αρχικά η καλλιέργεια της ξεκίνησε από την περιοχή της Τίρυνθας. Η καλλιέργεια της πατάτας ήρθε στην Ευρώπη το 1534 από τον Φραντζέσκο Πιζάρο που την ανακάλυψε στους Ίνκας του Περού. Η λέξη batata ή patata, επιστημονική ονομασία στρύχνος ο κονδυλόριζος (solanum tuberosum), έχει ινδιάνικη προέλευση και κατάφερε να επικρατήσει της παλαιότερης λέξης «γεώμηλον».

Στους παλιούς Καλυβιώτες που έβαζαν πατάτες για περισσότερα από 50 χρόνια αφιερώνω αυτό το ποίημα του Νομπελίστα Χιλιανού ποιητή Πάμπλο Νερούδα.

Τσιτσιρίζει/το λάδι/ζεσταίνοντας/

τη χαρά του κόσμου/

οι τηγανητές/πατάτες/μπαίνουν/

στο τηγάνι/σαν χιονισμένα/

φτερά/πρωινού κύκνου/

και βγαίνουν/χρυσωμένες/

από το τσιτσιριστό/

κεχριμπάρι της ελιάς.

Το σκόρδο/τους προσθέτει/

το γήινο άρωμά του,/το πιπέρι,/σκόνη που πέρασε από

τους υφάλους,/και/ντυμένες/ξανά/

με φιλντισένιο κοστούμι, γεμίζουν

το πιάτο/με την επανάληψη

της αφθονίας τους/και τη γήινη

γευστική τους απλότητα.

«Ωδή στις τηγανητές πατάτες»

ΠΑΜΠΛΟ ΝΕΡΟΥΔΑ

(Pablo Nerouda, επιλογή από το έργο του, εκδ. Α. Καραβία, Αθήνα 1966, μετάφρ. Ρήγα Καππάλου)ΟΤΑΝ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΕΒΑΖΕ ΡΥΖΑ.......

 

Οι περισσότερες οικογένειες Καλυβιωτών, δειλά-δειλά, ήδη από το 17ο αιώνα, έως τις αρχές της δεκαετίας του ’30 ασχολούνταν με τη καλλιέργεια του ρυζιού, για να συνεχίσουν περισσότερο συστηματικά και έντονα μετά την κατοχή να βάζουν ρύζι. Για την καλλιέργεια των ρυζιών απαιτούνταν, από τους ρυζοκαλλιεργητές, μεταπολεμικά, να κατέχουν σχετική άδεια. Οι σπόροι του ρυζιού προκειμένου να σπαρθούν έμπαιναν σε νερό για να «δώσουν», να «κεντήσουν». Το σπάρσιμο του ρυζιού γίνονταν το μήνα Μάιο σε χωράφια που είχαν τεμαχιστεί σε «τηγάνια», μικρά τεμάχια γης, εμβαδού περίπου 15-20 τ.μ.. που χωρίζονταν μεταξύ τους από χωμάτινα αναχώματα που διευκόλυναν συνολικά την καλλιέργεια του ρυζιού. Τα τηγάνια είχαν γεμίσει με νερό και ακολουθούσε η σπορά του ρυζιού. Τα άλογα μπαίνοντας μέσα στα τηγάνια του χωραφιού ανάδευαν με τις οπλές τους το νερό και έτσι το λασπόνερο επικάθονταν στο σπαρμένο ρύζι με αποτέλεσμα ο ελάχιστα επιχωματωμένος με κόκκους χώματος σπόρος ρυζιού έπιανε και άρχισε να αναπτύσσεται. Τα ρύζα χρειάζονταν βοτάνισμα από τα άγρια χόρτα, λίπανση και ράντισμα. Το θέρισμα του ρυζιού λάμβανε χώρα το μήνα Οκτώβριο. Τα τηγάνια αδειάζονταν από το νερό που είχαν. Εργάτες θέριζαν τα ρύζια με δρεπάνια. Για το θέρισμα του ρυζιού κατέφταναν στο χωριό για να συμπληρώσουν το οικογενειακό τους εισόδημα εκατοντάδες Ξηρομερίτες αλλά και Λευκαδίτες που εκείνη την περίοδο συγκομιδής δεν απασχολούνταν σε δικές τους καλλιέργειες. Το χωριό για μερικές εβδομάδες έσφυζε από ζωή. Ο μεγάλος αριθμός εργατών έκανε αναγκαία την λειτουργία σταθμού χωροφυλακής στο χωριό κατά την περίοδο συγκομιδής του ρυζιού. Οι 3 χωροφύλακες που επάνδρωναν το σταθμό έμειναν σε μισθωμένα οικήματα ιδιοκτησίας Θεόδωρου Βαλαή και Πάνου Λύγδα. Τα χωράφια είχαν μέση στρεμματική απόδοση 300 κιλά. Τα θερισμένα ρύζια τα έκαναν χειρόβολα. Τα χειρόβολα τα έκαναν δεμάτια. Τα δεμάτια στοιβάζονταν για να γίνουν οι αθημωνιές. Η αλωνιστική μηχανή, η αποκαλούμενη «πατόζα», έφτανε τότε στο χωράφι και αλώνιζε το ρύζι. Στη συνέχεια το ρύζι σακιάζονταν σε σακιά της «Ρήγας» (τα έλεγαν έτσι εξαιτίας των ρηγών που είχαν) κι από κει έτσι σακιασμένα φορτώνονταν στα βαγόνια του τραίνου. Το τέλος της ρυζοκαλλιέργειας στο χωριό συνέβηκε κατά το έτος 1965 εξαιτίας της έναρξης κατασκευής του πρώτου ΥΗΣ Κρεμαστών καθώς τα νερά του Αχελώου ποταμού έγιναν περισσότερο κρύα ενώ μέχρι τότε η μέση θερμοκρασία τους ήταν πολύ κατώτερη, κατάλληλη για την ορυζοκαλλιέργεια. Τα κρύα πλέον νερά του ποταμού δεν ευνοούσαν μεγάλες στρεμματικές αποδόσεις και έτσι έληξε άδοξα η ρυζοκαλλιέργεια στο χωριό.

Η παραγόμενη ποσότητα ρυζιού αγοράζονταν τα περισσότερα χρόνια της ρυζοκαλλιέργειας από τον Καλυβιώτη επιχειρηματία Θεόδωρο Παν. Βαλαή που διέθετε για την μεταφορά του προϊόντος ιδιόκτητα φορτηγά αυτοκίνητα, ο οποίος με τα παιδιά του Πάνο, Βασίλη, Χαρίλη και Νίκο δραστηριοποιούνταν στο χωριό μέχρι τα 1959-1960, όταν ατυχείς επιχειρηματικές επιλογές έληξαν άδοξα την εμπορική δραστηριότητα της οικογένειας Βαλαή στο χωριό, ενώ στη συνέχεια η οικογένεια Βαλαή μετανάστευσε στο μεγάλο χωριό, την Αθήνα. Έμειναν όμως οι παλιές αγιογραφίες που δώρησε στο ναό του Αγίου Νικολάου η οικογένεια Θεόδωρου Βαλαή να θυμίζουν στους παλιούς συγχωριανούς το πέρασμα της οικογένειας του από το χωριό.


 

ΤΑ ΑΛΟΓΑ ΚΑΝΟΥΝ ΧΩΡΑΦΙ

Από τα αρχαία χρόνια μέχρι και τα μέσα του 20ου αιώνα οπότε εμφανίστηκε και επικράτησε ο γεωργικός ελκυστήρας (τρακτέρ) το άλογο, αυτό το περήφανο ζώο, που βοήθησε τον άνθρωπο στο πέρασμα του χρόνου στην αέναη (διαρκή) προσπάθειά του να δημιουργήσει πολιτισμό, περισσότερο από κάθε άλλο ζώο, να καλλιεργήσει τη γη, να μετακινηθεί γρήγορα από τόπο σε τόπο, να μεταφέρει τα αγαθά και τους καρπούς της γης, να κυνηγήσει τα θηράματά του. Οι περισσότερες οικογένειες είχαν από ένα άλογο. Το άλογο με μαύρο χρώμα το λέγανε καρά, το άλογο με καφετί το ονόμαζαν ντουρί, το άλογο που είχε στο μέτωπο σημάδι το αποκαλούσαν μπάλιο, ενώ το άσπρο άλογο με πίκες μαύρες το λέγανε ψαρί ή μούρτζα. Τα άλογα εκείνα τα χρόνια τα ασφάλιζαν, όπως σήμερα ασφαλίζονται τα γεωργικά μηχανήματα ενώ ήταν δηλωμένα και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (Τμήμα Επιστράτευσης) για λόγους χρησιμοποίησης τους, ως μέσων μεταφοράς, σε περιόδους επιστράτευσης. Λίγοι Καλυβιώτες, όπως ο αείμνηστος Θανάσης Χόντος, είχαν ζευγάρι από βόδια για όργωμα. Για να κάνουν χωράφι δανείζονταν άλλο ένα άλογο από συγγενική ή φιλική οικογένεια προκειμένου να κάνουν το ζευγάρι. Το κάθε ζευγάρι μπορούσε να καλλιεργήσει σε μία μέρα περίπου δέκα στρέμματα. Το μονόγυνο (αλέτρι) ήταν ξύλινο. Τις τελευταίες δεκαετίες χρησιμοποίησης του αλόγου για όργωμα της γης το γυνί ήταν σιδερένιο και το αποκαλούσαν «μηχανή». Το υνί με το τιμόνι του με αλυσίδες δένονταν στην λαιμαριά του αλόγου.

Κατά τον 20ο αιώνα άσκησαν καθήκοντα αγροφύλακα για μακρές χρονικές περιόδους στη κτηματική περιφέρεια Καλυβίων οι ακόλουθοι: 1) Γαβριήλ Α. Σταθόπουλος (στις αρχές του εικοστού αιώνα ο μπάρμπα Γαβρίλης, ως καραγωγέας, έκανε μεταφορές εμπορευμάτων, που έφταναν στο σταθμό του Αγρινίου με το τραίνο των ΣΒΔΕ, με την σούστα του - τα «φορτηγά» της εποχής - πηγαίνοντας μαζί με άλλους καροτσέρηδες, μέχρι την Άρτα, όπου τα εμπορεύματα μεταφορτώνονταν σε άλλες σούστες, για να φτάσουν στο «τούρκικο», όπως αποκαλούσαν την περιφέρεια της Ηπείρου που ανήκε μέχρι το 1913 στην επικράτεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας), 2) Σταύρος Μπάκας (Δοκιμιώτης), 3) Βασίλειος Γαλανόπουλος, 4) Παντελής Π. Παντολέινας, 5) Επαμεινώνδας Δ. Καρύμπας, 6) Νικόλαος Αθ. Ρεπετσάς, 7) Κωνσταντίνος Κοτρότσος, 8) Ιωάννης Λεων. Κατσαβός, 9) Δημήτριος Κων. Μυλωνάς, 10) Χρήστος N. Αναστασίου, 11) Χρήστος Στ. Κερασιώτης, 12) Ανδρέας Απ. Ρεπετσάς, 13) Νικόλαος Γ. Καρύμπας, 14) Γεώργιος Θ. Νταβαντσής, 15) Δημήτριος Μιχ. Μακρής, 16) Χρήστος Ι. Ανδρέσσας, 17) Κωνσταντίνος Γ. Καραγεώργος, 18) Ευάγγελος Π. Μπαλωμένος, 19) Κωνσταντίνος Χρ. Μυγδάκης, 20) Κωνσταντίνος Λ. Χόντος κ.α.

 


 

ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΧΡΟΝΙΑ

 

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

Τα χρόνια της κατοχής με τον αδελφοκτόνο εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε ήταν δύσκολα για το χωριό. Η πείνα της κατοχής και οι αρρώστιες όπως η πνευμονία, η μηνιγγίτιδα κ.α. οδήγησαν σε πρόωρο θάνατο πολλούς κατοίκους του χωριού. Οι νεαροί τότε γιατροί Γεώργιος Λαινιώτης και Αθανάσιος Λαγκάζαλης που έμεναν για πολύ καιρό στο σπίτι του τότε προέδρου του χωριού Γρηγόρη Ψιλογιαννόπουλου-Τάγκαλου ενεργώντας σωτήρια και δείχνοντας απαράμιλλο ήθος και επιστημονική κατάρτιση προέβαιναν σε παρακεντήσεις και έτσι έσωσαν πολλούς Καλυβιώτες από θανατηφόρες αρρώστιες, όπως η μηνιγγίτιδα, που τους μάστιζαν εκείνες τις δύσκολες εποχές. Δεν ήταν λίγες οι άπορες οικογένειες εκείνες οι οποίες στα μεταπολεμικά χρόνια έπαιρναν δωρεάν βοήθεια σε τρόφιμα από την πολιτεία για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Η Μαρία (Μαρίνα) συζ. Δημ. Γεωργίου, το γένος Γεωργίου Μπανιώτη (1884-1962), η «βάβω Μαρίνα», όπως την αποκαλούσαν γενιές και γενιές καλυβιώτικες, πρακτική μαμή (μαία) εξακολουθούσε να κάνει με απόλυτη επιτυχία αυτό που ήξερε καλά και έκανε από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Βοηθούσε για περισσότερες από πέντε (5) δεκαετίες τις Καλυβιώτισσες να «ξεγεννήσουν», ενώ δεν αρνούνταν να πάει και σε διπλανά χωριά. Η μεταφορά των ετοιμόγεννων γυναικών από τα Καλύβια στις μαιευτικές κλινικές της πόλης του Αγρινίου ήταν μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Τα λεπτά της γέννας από την στιγμή που άρχιζαν οι πόνοι της γέννας ή στη περίπτωση που «έσπαζαν τα νερά» της ετοιμόγεννης ήταν καθοριστικά τόσο για την ζωή της εγκυμονούσας όσο και για το νεογέννητο μωρό. Εύσημα για την εμπειρία της στις γέννες είχε επανειλημμένα λάβει η «βάβω Μαρίνα» από τους πλέον πετυχημένους μαιευτήρες του Αγρινίου, όπως από τον αείμνηστο Μ. Δανέλλη. Η φτώχεια οδήγησε τότε σε εκείνα τα δύσκολα χρόνια πολλούς συγχωριανούς να ράψουν και να κάνουν παντελόνια από τα σακιά της ζάχαρης που έφτανε στο χωριό στα πλαίσια της αμερικανικής βοήθειας (Σχέδιο Μάρσαλ). Η ξενόγλωσση φράση Made in USA, που υπήρχε στα σακιά φάνταζε τώρα ως λογότυπος (μάρκα) προέλευσης πια στη πίσω μεριά του παντελονιού. Τα πολλά νερά που υπήρχαν εξαιτίας της ρυζοκαλλιέργειας έκανε ανυπόφορη την ζωή των κατοίκων παρά το γεγονός ότι αεροπλάνα ράντιζαν το κάμπο του Αγρινίου. Τα χρήματα έβγαιναν δύσκολα. Πολλές συναλλαγές γίνονταν χωρίς χρήματα αλλά είδος με είδος. Πολλοί παλιοί χωριανοί θυμούνται ότι μέχρι το ’70 έρχονταν στο χωριό σταφιλοπαραγωγοί που πουλούσαν τα σταφύλια τους παίρνοντας καλαμπόκι. Στις αγροτικές εργασίες οι δανεικαριές μεταξύ των οικογενειών που είχαν συναφείς καλλιέργειες έδιναν λύση με αποτέλεσμα να εξοικονομούνται χρήματα για μεροκάματα εργατών. Η μηχανοκαλλιέργεια που γιγαντώθηκε τα μεταπολεμικά χρόνια παραμερίζοντας τη χρήση των αλόγων έκανε πιο εύκολη τη ζωή των αγροτών, μειώνοντας την χειρονακτική εργασία ενώ η απόδοση των καλλιεργειών αυξήθηκε αναπτύσσοντας έτσι το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων του χωριού.

 


 

Στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια πολλοί Καλυβιώτες πήγαιναν στις παραποτάμιες περιοχές του Αχελώου ποταμού κατά το μήνα Φεβρουάριο για να «κόψουν βέργα». Η απασχόληση αυτή σε μια εποχή που οι καλλιέργειες των χωριανών δεν ήταν σε ένταση έδινε ένα συμπληρωματικό εισόδημα σε πολλές οικογένειες που δεν είχαν μεγάλο γεωργικό κλήρο. Η βέργα χρησίμευε για την κατασκευή καλαθιών που αποτελούσαν στα χρόνια εκείνα τα μεταπολεμικά βασικό μέσο για την μεταφορά αγαθών.

 

Τα τελευταία χρόνια αρκετές οικογένειες μαζεύουν τους χειμερινούς μήνες δηλαδή κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο καλάμια που ευδοκιμούν στη περιοχή και ιδιαίτερα στις όχθες αποχετευτικών. Τα καλάμια αφού μαζευτούν μεταφέρονται με φορτηγά σε περιοχές της Βορείου Ελλάδος και ειδικά σ’ αυτή της Δυτικής Μακεδονίας για τις φασολιές που καλλιεργούνται στις ορεινές αυτές περιοχές.


 

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΤΡΑΚΤΕΡ ΟΡΓΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΩΝΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΜΠΟ ΤΟΥ «ΚΑΝΑΔΑ»

 

Ο Θεόφιλος Παναγιώτου Στεργίου έφερε στις 30 Απριλίου 1932 στο χωριό τον πρώτο τροχοφόρο γεωργικό ελκυστήρα (τρακτέρ). Το τρακτέρ αυτό, που το αγόρασε από τον Γεώργιο Σουμέλη, ήταν βενζινοκίνητο μάρκας FORDSON (ΦΟΡΤΣΟΝ), εργοστασίου κατασκευής IRISH FREESTATE FORD με αριθμό κατασκευής 477088 και με ισχύ κινητήρα 24 ίππων. Έλαβε αύξοντα αριθμό αδείας (Α/Α) 82. Η χρησιμοποιούμενη καύσιμος ύλη ήταν μίγμα βενζίνης και ακαθάρτου πετρελαίου ενώ είχε σύστημα εκκινήσεως με μανιβέλα. Είχε τρεις ταχύτητες, τα δε επίσωτρα των τροχών ήταν μεταλλικά. Είχε ως εξάρτημα τροχαλία αλωνισμού. To τρακτέρ αυτό εισήχθηκε στην Ελλάδα το 1927. Αρχικοί κάτοχοι του τρακτέρ ήταν ο Ευστάθιος Λαινάς, κάτοικος Προδρόμου Ξηρομέρου Αιτ/νίας, ενώ πωλήθηκε ακολούθως την 1-6-1940, από τον Θεόφιλο Παναγιώτου Στεργίου στον Φώτιο Στεργίου. Το τρακτέρ αυτό κινούσε μία αλωνιστική μηχανή σιτηρών, τύπου 22Χ36, εργοστασίου κατασκευής ΓΚΕΙΤΖ.

Ο Δημήτριος Ιωάννη Στρατόπουλος έφερε στις 17 Δεκεμβρίου 1938 στο χωριό τον δεύτερο τροχοφόρο γεωργικό ελκυστήρα (τρακτέρ). To τρακτέρ αυτό το αγόρασε από τον Γεώργιο Π. Λιάγκα. Αρχικοί κάτοχοι του γεωργικού ελκυστήρα ήταν οι Ευστάθιος Λαινάς και Π. Ρεντίφης οι οποίοι το πούλησαν στις 10-2-1934 στον Γεώργιο Π. Λιάγκα. Το τρακτέρ αυτό ήταν βενζινοκίνητο μάρκας FORDSON (ΦΟΡΤΣΟΝ), εργοστασίου κατασκευής IRISH FREESTATE FORD με αριθμό κατασκευής 1585 και με ισχύ κινητήρα 30 ίππων. Έλαβε αύξοντα αριθμό αδείας (Α/Α) 84. Η χρησιμοποιούμενη καύσιμος ύλη ήταν μίγμα βενζίνης και ακαθάρτου πετρελαίου με σύστημα εκκινήσεως με μανιβέλα. Είχε τρεις ταχύτητες, τα δε επίσωτρα των τροχών ήταν μεταλλικά. Είχε ως εξάρτημα τροχαλία αλωνισμού. To τρακτέρ αυτό εισήχθηκε στην Ελλάδα το 1931. Το τρακτέρ αυτό κινούσε μία αλωνιστική μηχανή σιτηρών, τύπου 22Χ36, εργοστασίου κατασκευής ΓΚΕΙΤΖ.

Ο Δημήτριος Ιωάννη Στρατόπουλος αγόρασε και έφερε επίσης στις 17 Δεκεμβρίου 1938 στο χωριό τον τρίτο τροχοφόρο γεωργικό ελκυστήρα (τρακτέρ). To τρακτέρ αυτό το αγόρασε από τους αρχικούς κατόχους του Γεώργιο Π. Λιάγκα και Παναγιώτη Θ. Στεργίου. Το τρακτέρ αυτό ήταν πετρελαιοκίνητο εργοστασίου κατασκευής ESKICSTONA SWEDEN(Σουηδίας), τύπου ΜΟΥΚΤΕΛ (είχε σιδερένιους τροχούς με επίσωτρα μεταλλικά), με αριθμό κατασκευής 4142 και με ισχύ κινητήρα 22 ίππων. Ελαβε αύξοντα αριθμό αδείας (Α/Α) 80. Η χρησιμοποιούμενη καύσιμος ύλη ήταν βαρύ ακάθαρτο πετρέλαιο με σύστημα εκκινήσεως με μανιβέλα. Είχε τρεις ταχύτητες, τα δε επίσωτρα των τροχών ήταν μεταλλικά. Είχε ως εξάρτημα τροχαλία αλωνισμού. To τρακτέρ αυτό εισήχθηκε στην Ελλάδα το 1930. Το είχαν αγοράσει ο Γεώργιος Π. Λιάγκας και ο Παναγιώτης Θ. Στεργίου την 1-9-1938 από τον Ε.Π.Σ.Κ.Χ Αλωνιστικού Συγκροτήματος Λυκόβρυσης Αττικής. Το τρακτέρ αυτό κινούσε μία αλωνιστική μηχανή σιτηρών και αραβοσίτου, τύπου 22Χ36, εργοστασίου κατασκευής ΓΚΕΙΤΖ. Αργότερα έφεραν τρακτέρ στα Καλύβια ο Ιωάννης Δ. Καραθάνος (Α/Α 239), ο Κωνσταντίνος Ε. Οικονόμου (Α/Α 243) και ο Ιωάννης Δ. Καραθάνος (Α/Α 283).

Την πρώτη αλωνιστική μηχανή αραβοσίτου στο χωριό την έφερε ο Παναγιώτης Θ. Στεργίου με αύξοντα αριθμό αδείας (Α/Α) 79 και την δεύτερη αλωνιστική μηχανή σιτηρών στο χωριό την αγόρασε ο Θεόφιλος Παναγιώτου Στεργίου με Α/Α 81. Την τρίτη αλωνιστική μηχανή σιτηρών στο χωριό την έφερε ο Δημήτριος Ιωάννη Στρατόπουλος με αύξοντα αριθμό αδείας (Α/Α) 83.

ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 19ου και 20ου ΑΙΩΝΑ

Στις αρχές του 19ου αιώνα ένας κάδος (είχε 30 οκάδες που αντιστοιχούσαν σε 40 περίπου κιλά) καλαμποκιού είχε 2 γρόσια, 31 κιλά (24 οκάδες που ανιστοιχούσαν σε 1 κοιλό που ήταν ο αρχαίος μέδιμνος) σιταριού αγοράζονταν με 1 γρόσι, 1 λίτρο λάδι κόστιζε 1 γρόσι και 20 λίτρες καπνού πουλιόνταν 6 γρόσια. Ένα βρακοπουκάμισο (ενδυμασία εποχής) κόστιζε 12,25 γρόσια. Ο κήπος ενός σπιτιού πουλήθηκε με 20 γρόσια, ενώ χωράφι αγοράστηκε με 35 γρόσια. Ο μηνιαίος μισθός του στρατιώτη έφτανε τα 30 γρόσια, ο ετήσιος μισθός του δάσκαλου κυμαίνονταν από 1000-1500 γρόσια, ενώ τα μεροκάματα είχαν από 30 μέχρι 50 παράδες (1 γρόσι είχε 40 παράδες ή άσπρα, που ήταν αργυρά και ονομάζονταν έτσι εξαιτίας του λευκού τους χρώματος). Ενα πουγγί είχε 500 γρόσια. Υπολογίζεται ότι τα 25 γρόσια του 1800 ισοδυναμούν με 340.000 δραχμές περίπου, που αντιστοιχούν σήμερα σε 1000 ευρώ. Επισημαίνουμε, τέλος, ότι από το έτος 1800 μέχρι το 1818 έγινε σημαντικότατη υποτίμηση του νομίσματος που έφτασε το 100%.

Στις αρχές του 20ου αιώνα μία οκά ψωμί κόστιζε τριάντα με σαράντα λεπτά. Τα φασόλια και τα ρεβίθια είχαν σαράντα λεπτά, ενώ οι φακές κόστιζαν από πενήντα μέχρι εξήντα λεπτά. Τα αυγά αγοράζονταν μία δεκάρα τα τρία. Το γίδινο κρέας κόστιζε από ογδόντα λεπτά μέχρι μία δραχμή, ενώ το αρνίσιο από μία δραχμή μέχρι μία και σαράντα. Το ελαιόλαδο πουλιόνταν μία δραχμή και είκοσι λεπτά, το τυρί είχε επίσης την ίδια τιμή δηλαδή μία δραχμή και είκοσι λεπτά, τα ψάρια της λίμνης Τριχωνίδας πουλιόνταν από εξήντα μέχρι ογδόντα λεπτά ενώ τα μεσολογγίτικα από μία δραχμή και είκοσι λεπτά μέχρι μία δραχμή κι ογδόντα λεπτά. Τα πορτοκάλια και τα λεμόνια κόστιζαν μία δεκάρα τα τρία, τα καρπούζια και τα πεπόνια είκοσι πέντε λεπτά η οκά. Τα τσίτια είχαν σαράντα με πενήντα λεπτά η πήχη, οι αλατζάδες πουλιόνταν πενήντα με εξήντα λεπτά, κατά το φάρδος, τα ντρίλια εξήντα με ογδόντα λεπτά, ενώ οι βαμβακερές φανέλες πενήντα με εξήντα λεπτά η μία. Τα μεροκάματα των γυναικών είχαν δέκα λεπτά, τα αντρικά μεροκάματα είχαν από μία δραχμή και είκοσι λεπτά μέχρι τρεις δραχμές, ενώ τα μεροκάματα των εργατών, που δούλευαν 10-12 ώρες ημερησίως, είχαν από πενήντα λεπτά έως μία δραχμή. Στα 1886 ένα βόδι δέκα ετών εκτιμήθηκε για 150 δραχμές ενώ άλογο 6 ετών εκτιμήθηκε για 200 δραχμές.

 


 

ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΣΤΑ 1960

 

Ενα κιλό λευκό ψωμί είχε 5 δραχμές. Το μοσχαρίσιο κρέας κόστιζε το κιλό 30 δραχμές ενώ το ρύζι είχε 5,7 δραχμές. Ένα κιλό ελαιόλαδο κόστιζε 17 δραχμές ενώ το τυρί είχε 30 δραχμές. Η ζάχαρη αγοράζονταν το κιλό 11 δραχμές ενώ ο καφές κόστιζε 72 δραχμές το κιλό. Το πετρέλαιο είχε 3,7 δραχμές το λίτρο, το μάλλινο ύφασμα είχε το μέτρο 294 δραχμές και τα ανδρικά παπούτσια κόστιζαν το ζευγάρι 310 δραχμές. Οι πατάτες πουλιόνταν το κιλό 1,9 δραχμές ενώ τα φασόλια τα ξερά είχαν 11 δραχμές.


 

Ο ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΣΤΟ ΠΙΠΙΝΕΡΙ («ΜΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑΦΩΤΗ»)

 

Σε έκταση εμβαδού 525 τετραγωνικών μέτρων περίπου στη θέση «ΠΙΠΙΝΕΡΙ» λειτουργούσε από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’60 ο «μύλος του Παπαφώτη». Αρχικά ήταν ιδιωτικός, ανήκοντας σε μια μεγάλη αγροτική εκμετάλλευση, στο λεγόμενο «τσιφλίκι Παπαφώτη» και ήταν τμήμα ενός ευρύτερου αγροτικού συγκροτήματος που περιελάμβανε ακόμη και ξωκλήσι (Αϊ Θανάση). Το τσιφλίκι αυτό μαζί με άλλα της περιοχής απαλλοτριώθηκαν κατά το έτος 1933 και διανεμήθηκαν με παραχώρηση τίτλων κτήσεως μεταπολεμικά σε άκληρους-ακτήμονες αγρότες. Κοντά στο μύλο δημιουργήθηκε ο οικισμός «Πιπινέρι» που η ύπαρξή του βεβαιώνεται από τη δεκαετία του ’30 για να διαλυθεί την δεκαετία του ’50 οπότε και μεταφέρθηκε το σύνολο του πληθυσμού στο χωριό. Η απαλλοτρίωση των τσιφλικιών αποτέλεσε βασικό στοιχείο της αγροτικής μεταρρύθμισης που εμπνεύσθηκε και πραγματοποίησε ο μεγαλύτερος Έλληνας πολιτικός στα μετά-επαναστατικά χρόνια, ο Εθνάρχης Ελευθέριος Βενιζέλος, από το 1911, οπότε συνέβησαν τα αιματηρά γεγονότα στο Κιλελέρ από τους Θεσσαλούς αγρότες και κατά τις επόμενες δεκαετίες. Η απαλλοτρίωση και διανομή των τσιφλικιών σε άκληρους και κατά τεκμήριο άπορους αγρότες καταλάγιασε τις έντονες κοινωνικές αντιδράσεις της ελληνικής υπαίθρου, όπου η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών δεν είχαν σπιθαμή καλλιεργούμενης γης και δούλευαν ως κολλήγοι, ιδιαίτερα στον θεσσαλικό κάμπο, στα τσιφλίκια των μεγαλογαιοκτημόνων-τσιφλικάδων. Ο «Μύλος του Παπαφώτη» λοιπόν, περιλαμβάνονταν στην απαλλοτριωθείσα έκταση του τσιφλικιού του. Στα χρόνια που ακολούθησαν της απαλλοτρίωσης, δηλαδή από το έτος 1933 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’60 λειτούργησε ως κοινοτικός νερόμυλος. Ο νερόμυλος αυτός νοικιάζονταν από την Κοινότητα Καλυβίων με πλειοδοτικό διαγωνισμό. Ηταν πετρόκτιστος με ξύλινη κεκλιμένη, δίρικτη στέγη και είχε εμβαδόν 70 περίπου τ.μ. Ο νερόμυλος αυτός άλεθε καλαμπόκι και στάρι, βασικά δημητριακά προιόντα που καλλιεργούσαν οι χωριανοί από παλιότερες εποχές καθώς η εύφορη καλυβιώτικη πεδιάδα ήταν και παραμένει να είναι από τις πλέον παραγωγικές περιοχές σε απόδοση στις καλλιέργειες των δημητριακών. Στα χρόνια της κατοχής έπαιξε σημαντικό ρόλο για την εξασφάλιση του ψωμιού των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του κάμπου του Αγρινίου λειτουργώντας υπερωριακά για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες. Μυλωνάς, σ’εκείνα τα μαύρα χρόνια του ελληνισμού, ήταν ο αείμνηστος Θύμιος Αναστασίου («Πρόκος»). Ο νερόμυλος αυτός σταμάτησε την λειτουργία του το έτος 1962 όταν άρχισαν τα έργα κατασκευής του πρώτου φράγματος των Κρεμαστών του Αχελώου ποταμού, οπότε κόπηκαν τα νερά που αποτελούσαν από παλιά την κινητήρια δύναμη λειτουργίας του. Ήδη, από το έτος 1952, είχε αρχίσει να λειτουργεί ο πρώτος νερόμυλος του Ριγανιώτη μυλωνά Γρηγόρη Γραμμένου. Ο νερόμυλος αυτός που λειτουργούσε με πέτρα ήταν εγκατεστημένος σε πρόχειρο κτίριο, που είχε τοίχους φτιαγμένους από καλάμια με εξωτερικό σοφά (τσατμάς) και στέγη από τσίγκια. Βρίσκονταν σε αγροτεμάχιο ιδιοκτησίας των αδελφών Βασιλείου και Γεωργίου Αντωνόπουλου 200 μέτρα περίπου βόρεια από το σημερινό υδραγωγείο του χωριού. Ο μύλος αυτός λειτούργησε μέχρι το έτος 1964, οπότε ο Γρηγόρης Γραμμένος εγκαινίασε τον νέο σύγχρονο κυλινδρόμυλο, που βρίσκονταν στη νότια πλευρά του χωριού, κοντά στα τελευταία σπίτια, απ’ όπου διέρχεται σήμερα η παράκαμψη του χωριού και ο οποίος («Μύλος του Γραμμένου») σταμάτησε την λειτουργία του το έτος 1988.

Η εφεύρεση του νερόμυλου έδωσε την δυνατότητα στον άνθρωπο να χρησιμοποιήσει την δύναμη του νερού, την υδραυλική ενέργεια, για να καταφέρει να κινήσει μηχανισμό για το άλεσμα αρχικά των δημητριακών. Ο ιστορικός Στράβωνας, όταν περιγράφει τα βασιλικά ανάκτορα στα Κάβειρα του Μιθριδάτη του ΣΤ’ του Ευπάτορα, βασιλιά του Πόντου, αναφέρει τα ακόλουθα: «......εν δε τοις καβείροις τα βασίλεια Μιθριδάτου κατεσκευάστο και ο υδραλέτης....». Οι νερόμυλοι χρησιμοποιήθηκαν κυρίως ως αλεστικοί, για την παραγωγή αλευριού. Χρησιμοποιήθηκαν όμως επίσης για το άλεσμα δεψικών υλών για την βυρσοδεψεία (ταμπακόμυλοι), για την δημιουργία μπαρουτιού (μπαρουτόμυλοι), για κατασκευή κουρασανιού (παλαιό οικοδομικό υλικό), αλλά και για παραγωγή λαδιού (λαδόμυλοι). Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 30.000 νερόμυλους, νεροτριβές και μαντάνια στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από την σημερινή τους κατάσταση που αποτελούν βασικό στοιχείο της προβιομηχανικής κοινωνίας και της λαικής παράδοσης. Τα αλεστικά, ή ξάι («exagium»), δηλαδή η αμοιβή του μυλωνά για το άλεσμα, κυμαίνονταν από 3 μέχρι 12%. Συνηθίζονταν εθιμικά να αλέθουν δωρεάν οι μυλωνάδες για να γίνουν τα ψωμιά του γάμου. Η ημερήσια παραγωγή του μύλου έφτανε τις 5.000 οκάδες. Μερικού πονηροί μυλωνάδες αύξανα το εισόδημά τους με το να κλέβουν στο ζύγισμα, εμπειρία τόσο έντονη που επηρέασε, με ανάλογα θέματα, την αγιογράφηση των ναών, που απεικονίζουν τις τιμωρίες των μυλωνάδων, κατά την Δευτέρα Παρουσία.


 

Τ’ ΑΛΩΝΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

Για τον αλωνισμό του καλαμποκιού που παραδοσιακά καλλιεργούσαν στο χωριό απαραίτητο ήταν το αλώνι πριν την εμφάνιση και επικράτηση των αλωνιστικών μηχανών. Κάθε οικογένεια που καλλιεργούσε καλαμπόκια είχε το δικό της αλώνι. Στην βορειοανατολική πλευρά του χωριού, βόρεια του σημερινού παιδικού σταθμού, εκεί στα τελευταία σπίτια, βρίσκονταν πολλά μαζί αλώνια συγχωριανών, κυρίως δε αυτά των Ζαπαντιωταίων και για το λόγο αυτό η τοποθεσία πήρε το τοπωνύμιο «ΑΛΩΝΑΚΙΑ». Υπήρχαν επίσης αλώνια στη βόρεια πλευρά του χωριού, κοντά στο υδραγωγείο, γ’αυτό και η θέση φέρει το όνομα «ΑΛΩΝΙΑ». Όλα τα αλώνια βρίσκονταν στις παρυφές του χωριού. Το μέρος που διαλέγονταν να γίνουν τα αλώνια έπρεπε να το φυσούν οι πιο δυνατοί άνεμοι (ξάγναντο). «Εμείς αποθερίσαμεν κ’εκάμαμεν ποθέρι, θα πάμε πια στ’ αλώνια μας, που ‘χει καλόν αέρι» λέει το ροδίτικο λαϊκό δίστιχο. Ήθελαν επίσης οι καλαμποκάδες να είναι τ’αλώνι και σε κοντινή τοποθεσία από το σπίτι του καλαμποκαλλιεργητή για να μπορεί η οικογένειά του να αντιδρά στις ξαφνικές φθινοπωρινές μπόρες απλώνοντας τα πανιά για να μην βραχεί ο καρπός. Τα αλώνια είχαν εμβαδόν περίπου 200 τ.μ. Υπήρχαν όμως και μεγαλύτερα. Όταν τελείωνε ο θερισμός οι καλαμποκάδες καθάριζαν τα χωματάλωνα από τα άγρια χόρτα ενώ για να κάνουν περισσότερο λείο το χώμα τα επικάλυπταν (έχριζαν) με σβουνιές. Κατά μήκος του αλωνιού και στο κέντρο τους στερέωναν ξύλινα δοκάρια όπου με σχοινιά μπορούσαν να απλώσουν πανιά. Όταν έρχονταν η εποχή της συγκομιδής περί το μήνα Σεπτέμβριο μάζευαν τις ρόκες και τις μετέφεραν με σακιά στα αλώνια. Τις άπλωναν για μερικές μέρες να ξεραθούν. Έπειτα με ξύλινα κοπάνια χτυπούσαν δυνατά («κοπάναγαν») τις ρόκες. Ο καρπός με τον τρόπο αυτό αποχωρίζονταν από τα κότσαλα που τα χρησιμοποιούσαν σαν καυσόξυλα. Αφηναν το καρπό απλωμένο μερικές μέρες για να λιαστεί. Με τον αρίλογο κοσκίνιζαν το καλαμπόκι για να διαχωρίσουν το καρπό από τα κότσαλα. Ο καιρός επηρέαζε πάντα την χρονική διάρκεια της κάθε αγροτικής δραστηριότητας. Μετά το λιάσιμο του καλαμποκιού το μάζευαν και το αποθήκευαν προκειμένου να είναι έτοιμο να πωληθεί στους εμπόρους που κατέφταναν στο χωριό για αγορές μεγάλων ποσοτήτων του χρυσού καρπού.

Κατά τη διάρκεια του αλωνίσματος κάποια από τα μέλη της οικογένειας των καλαμποκάδων ξαγρυπνούσαν στα αλώνια. Την εποχή του αλωνισμού κατέφταναν στο χωριό πολλοί Ζακυνθινοί και Κεφαλλονίτες εργάτες. Το να ξαγρυπνά και να κοιμάται ελαφρά (λαγοκοιμάται) ο καλαμποκάς στ’ αλώνι λες και συμμετείχε σε μια πανάρχαια ιεροτελεστία, πράξη μύησης στα ιερά, τόσο παλιά όσο και το γεννοβόλημα της μάνας γης. Οι καλαμποκάδες όφειλαν εθιμικά μαζί με τις οικογένειές τους να συντροφεύουν το χρυσό καρπό στ’αλώνια κανακεύοντας τον, όπως συμβαίνει με τα νεογέννητα, θεία βρέφη. Ο ξανθός καρπός, το καλαμπόκι, παίρνει ιερή μορφή, όπως και το αλώνι γίνεται τόπος ιερός, «ιερή αλωή», σύμφωνα με τον Όμηρο. Το φεγγάρι σιγά-σιγά γεμίζει για να ‘ρθεί να δέσει αρμονικά με το αλωνισμό. Ο λαός της αγροτιάς ήθελε το ολόγιομο φεγγάρι, το φωτισμένο αλώνι τ’ουρανού, να ζευγαρώνει αρμονικά με τα χωματάλωνα. Όταν το φεγγάρι είχε πανσέληνο πιστεύονταν ότι θα φυσούσε δυνατός αέρας γι’αυτό κι έλεγαν «απόψε το φεγγάρι έχει αλώνι, θα σηκώσει αέρα». Αναφέρονταν στο λαμπερό τσέρκι που γυροφέρνει το σώμα του φεγγαριού ,την άλω. Στα λυκειακά μας χρόνια θα μαθαίναμε πως η λέξη άλω ήταν λέξη δασυνόμενη, από την οποία προέρχεται ετυμολογικά το αλώνι. (η άλως, της άλω, πληθ. αλώες). Μεγαλώνοντας μάθαμε για την μενεξεδένια άλω, την ερωτική, αλλά και για την χρυσή άλω, τα φωτοστέφανα στις κεφαλές των αγίων της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας. Η λέξη άλως σημαίνει επίσης το κροκάτο μάτι της μαργαρίτας, το μικρό αλωνάκι της «όπου στήνουν τρελό χορό τα μελισσόπουλα», όπως φαντάζεται ποιητικά ο Νομπελίστας ποιητής μας Οδυσσέας Ελύτης.

 

Last Updated on Friday, 09 March 2012 18:40
 

Δήμος ΑγρινίουVIDEOS

ΚΑΛΥΒΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ 2010

Για να δείτε περισσότερα Videos πιέστε [.. ΕΔΩ..]

ΚΑΙΡΟΣ

We have 44 guests online© Copyright ΚΑΛΥΒΙΑ Αγρινίου. Designed by CisLab - TEI of Messolonghi.
All Rights Reserved