Ο 14χρονος Λάμπρος Ευ. Δρακόπουλος, στους ¨δρόμους¨ της βυζαντινής μουσικής

Οι γονείς Στάθης και Γεωργία, αισθάνονται μεγάλη υπερηφάνια διότι το μοναχοπαίδι τους είχε δείξει από μικρή ηλικία, σχεδόν από τα έξι του, ότι η εκκλησία του Αγίου Νικολάου και η κατανυκτική ατμόσφαιρα του εσπερινού ή της Θείας Λειτουργίας του άρεσαν και τον γοήτευαν, αφού μέσα στον ιερό χώρο εκτός από παπαδάκι άκουγε τους ιερούς ψαλμούς, τους οποίους με ένα ¨μαγικό¨ τρόπο τους μάθαινε όλους απ΄ έξω!

Ο μικρός Λάμπρος, μαθητής της Β΄ Γυμνασίου, έχει εκπλήξει μικρούς και μεγάλους,  με την σπουδαία και σπάνια ικανότητά του, ή αν θέλετε με το ¨χάρισμα¨ που του πρόσφερε ο Μεγαλοδύναμος, να μπορεί να θυμάται και να απαγγέλει ιερά κείμενα, ευαγγελικές περικοπές και ψαλμούς από πολλές τελετουργίες της εκκλησίας μας!

Είναι το πάθος του αλλά και η μεγάλη του αγάπη η βυζαντινή μουσική και εδώ και πέντε χρόνια, κάνει μαθήματα στο σπίτι αλλά και στη Σχολή της Μητρόπολής μας, «Δαυίδ ο Ψαλμωδός,  στο Αγρίνιο, με δασκάλους τον κύριο Θεόδωρο Αυγούλη και την κυρία Μαρία Βαλδή, η οποία πολλές φορές τον βοηθά στην μελέτη και εκτός ωραρίου.

Ο ίδιος ο Λάμπρος αισθάνεται μεγάλη χαρά και ευχαρίστηση, κάθε φορά που χτυπούν οι καμπάνες της εκκλησίας, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το σπίτι του, στο κέντρο του χωριού μας και προστρέχει για να επιτελέσει τα ¨καθήκοντα¨ που του έχουν ανατεθεί, πότε μέσα στο Ιερό να συνδράμει το έργο τον παπά Θεοδόσιου και κάποιες φορές στα ψαλτήρια για να ψάλει ύμνους ή να πει προσευχές, δίπλα στους έμπειρους ιεροψάλτες.

Επίσης στους αγιασμούς που πραγματοποιούνται στα σχολεία αρχές της χρονιάς ο Λάμπρος είναι πάντα παρών, δίπλα στον παπά και τους δασκάλους και βοηθά στην τελετή του αγιασμού…  Στις Εθνικές επετείους, στις επιμνημόσυνες δεήσεις που γίνονται στο Μνημείο Πεσόντων, παρευρίσκεται ως βοηθός, κρατώντας το θυμιατό αλλά συνεπικουρεί και ως ψάλτης!

Όπως μας είπε ο Λάμπρος, μερικές φορές οι συμμαθητές του παραξενεύονται με αυτή την επιμονή του με τα εκλησιαστικά και τις ψαλμωδίες, αλλά και το γεγονός ότι θυμάται, χωρίς να λαθεύει, πολλούς ύμνους, αλλά τα όποια ¨πειράγματα¨ απέναντί του δεν τον ενοχλούν, αφού όλα τα παιδιά του δείχνουν μεγάλη αγάπη και μέσα στην τάξη, αλλά και στα παιχνίδια με τις παρέες του.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Κοσμάς όταν πριν λίγους μήνες άκουσε την ψαλμωδία από τον μικρό Λάμπρο, μέσα στον Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Κατούνας, εξέφρασε την επιθυμία προς τους γονείς, να τον επισκεφθούν σύντομα και να συνομιλήσουν μαζί του, για την πρόοδο του παιδιού τους.

Μάλιστα, εδώ και ένα χρόνο, ο Λάμπρος Δρακόπουλος, είναι πιθανά ο νεώτερος σε ηλικία ψάλτης στο νομό μας, ο οποίος ψάλλει κάθε Κυριακή, ή σε άλλες θρησκευτικές εκδηλώσεις, στο παρεκλήσι του Αγίου Σπυρίδωνα στον Αετό Ξηρομέρου και με τους γονείς του Στάθη και Γεωργία, πηγαίνουν οδικώς και πολύ τακτικά μέχρις εκεί, προκειμένου να βοηθήσει τον ιερέα και το τοπικό εκκλησίασμα.

Ο Λάμπρος θέλει να συνεχίσει τα μαθήματα βυζαντινής μουσικής, είναι κάτι που τον ¨γεμίζει¨ ολοκληρωτικά και ευελπιστεί να καταφέρει να συνεχίσει στον δρόμο που φωτίζει το νου του και γαληνεύει την ψυχή του!

Ευχόμαστε στον Λάμπρο και τους γονείς του κάθε πρόοδο και ευημερία και πάντα να ακολουθεί τα μονοπάτια της ζωής που εξυψώνουν την πνευματικότητα και ολοκληρώνουν τον άνθρωπο, σε εποχές δύσκολες…

Επιμέλεια κειμένου-φωτογραφίες: Γιώργος Αν. Πανταζόπουλος