Μνημόσυνο των Μητροπολιτών Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Kατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τέλεσε την χειροτονία νέου κληρικού, αλλά και το ιερό μνημόσυνο των αοιδίμων προκατόχων του Αρχιερέων.

Ο Σεβασμιώτατος χειροτόνησε στον βαθμό του Διακόνου τον Κωνσταντίνο Κοκκώνη, στον οποίο έδωσε το μοναχικό όνομα Γαβριήλ. Ο νέος διάκονος κατά την σύντομη προσφώνησή του ευχαρίστησε όσους στάθηκαν αρωγοί δίπλα του, ενισχύοντας τον πόθο του για την ιερωσύνη, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους γονείς του, τις αδελφές του, τον πνευματικό του πατέρα. Ιδιαιτέρως ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την συμπαράσταση και την στήριξη στον αγώνα του.

Απαντώντας, ο Σεβασμιώτατος, συνδύασε την τέλεση του ιερού μνημοσύνου για τις προσωπικότητες των αειμνήστων Αρχιερέων με την χειροτονία του νέου Διακόνου, και προέτρεψε τον χειροτονούμενο να ζήσει με πίστη, προσευχή, ταπείνωση και υπακοή σε όλη την διακονία του, ώστε να γίνει κι εκείνος ένας άξιος Κληρικός που θα ευαρεστήσει τον Θεό:

«Τιμούμε σήμερα τους Μητροπολίτες που διακόνησαν την Ιερά Μητρόπολή μας, τελώντας το ιερό μνημόσυνό τους.. και ζούμε σ’ αυτήν την Ιερά Μητρόπολη με την ορθόδοξη παράδοση, όπου οι χριστιανοί μας είναι ευλαβείς, είναι ευσεβείς, πιστεύουν στην Τριαδική Θεότητα και στην σωτηρία τους. Αυτό το κλίμα και αυτή η παράδοση υπάρχει, γιατί τα καλλιέργησαν οι αοίδιμοι σεβαστοί Αρχιερείς, που εργάστηκαν πνευματικά.

Ο αείμνηστος Μητροπολίτης Θεόκλητος και όλοι οι αοίδιμοι Ιεράρχες, διηκόνησαν την Ιερά Μητρόπολη και είχαν καθαρή, αγιασμένη ζωή, μεγάλη προσφορά, αγάπη για το ποίμνιό τους, και έδωσαν φως σε όλες τις ψυχές της Μητροπόλεώς μας… κράτησαν την Ορθόδοξο Πίστη, κράτησαν την αγάπη τους προς το Θεό μας και την προσέφεραν.., εσκόρπισαν το λόγο του Ευαγγελίου, αγωνίστηκαν να τον σπείρουν πραγματικά στις ψυχές των αδελφών μας Χριστιανών. Σε αυτήν την Ιερά Μητρόπολη που διακρίνεται για την ευσέβειά της, αγαπητέ μου Γαβριήλ, καλείσαι κι εσύ να διακονήσεις από σήμερα ως κληρικός», επεσήμανε προς τον χειροτονούμενο ο Σεβασμιώτατος κ. Κοσμάς, ενώ συνέχισε λέγοντας:

«Σε καλεί ο Θεός, παιδί μου, σήμερα, να δεχθείς την Χάρη της φρικτής Ιερωσύνης. Θα γονατίσεις στο Άγιο Θυσιαστήριο και θα γίνεις πατέρας, θα ονομάζεσαι πλέον όχι Κωνσταντίνος αλλά πάτερ Γαβριήλ. Και αυτό έχει και τιμή, αλλά έχει και ευθύνη. Θα κληθείς να διακονήσεις τα φρικτά Μυστήρια. Πόσο καθαρό σε θέλει ο Θεός μπροστά στην Αγία Τράπεζα! Πόσο ευλαβή! Πόσο αληθινό!

Σε καλεί ο Θεός να προστεθείς στην αλυσίδα των Κληρικών που τιμούμε σήμερα, στην αλυσίδα των Αρχιερέων της τοπικής μας Εκκλησίας. Γίνεσαι ιερομόναχος. Πρόσεξε παιδί μου, γιατί ο κόσμος θέλει να αλλοιώσει τον Κληρικό, να τον κάνει κοσμικό… Εσύ κράτησε το φρόνημα και το ήθος των αειμνήστων Κληρικών Ιεραρχών, οι οποίοι ήταν στύλοι φωτός. Κράτησε την πίστη σου, να είσαι φως μέσα στο Ναό αλλά και μέσα στον κόσμο, οδοδείκτης που θα δείχνει τον Χριστό και την σωτηρία… Οφείλεις με μεγάλη προσοχή να ποθείς την αληθινή και αξία ένωσή σου με τον Σώμα και το Αίμα του Χριστού. Δεν έχει σημασία να λειτουργούμε και να κοινωνούμε τακτικά. Σημασία έχει το πώς κοινωνούμε!».

Ολοκληρώνοντας την αντιφώνησή του, ο Σεβασμιώτατος και αφού συνεχάρη τον π. Γαβριήλ για την απόφασή του να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στον Θεό, ευχαρίστησε την οικογένειά του που με χαρά προσέφεραν τον μοναχογιό τους στην Εκκλησία, τον προέτρεψε να καλλιεργήσει στη ζωή του ιδιαιτέρως τις σημαντικές αρετές της ταπεινώσεως και της υπακοής:

«Με ταπείνωση και υπακοή να ζήσεις μέσα στην Εκκλησία, παιδί μου. Με ταπείνωση και υπακοή να γονατίζεις στο πετραχήλι του πνευματικού σου και να εξαγορεύεις κάθε λογισμό σου και να δέχεσαι αυτό που σου λέει ο πνευματικός.. Με ταπείνωση και υπακοή να συμπεριφέρεσαι στους ανθρώπους. Με ταπείνωση, υπακοή και πνεύμα μαθητείας να σκύβεις στη μελέτη του ιερού Ευαγγελίου και των Πατερικών κειμένων. Με ταπείνωση και υπακοή να προσεύχεσαι στον Θεό. Μείνε πολύ στην προσευχή. Δεν μπορούμε εμείς οι Κληρικοί να σταθούμε χωρίς προσευχή. Και να είσαι βέβαιος ότι ο Θεός θα απαντά στην προσευχή σου, θα σου στέλνει τα μηνύματά Του, όταν με συντριβή και με πίστη απευθύνεσαι σε Αυτόν».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε το ιερό μνημόσυνο των αοιδίμων Αρχιερέων, των αρχιερατευσάντων εν τη Ιερά Μητρόπολει Αιτωλίας και Ακαρνανίας, από τον εθνομάρτυρα και ήρωα Επίσκοπο Ρωγών Ιωσήφ (1826), έως και τον Μητροπολίτη Θεόκλητο, του οποίου συμπληρώνονται δεκατέσσερα χρόνια από την κοίμησή του (12 Φεβρουαρίου 2007). Κατόπιν, ο Σεβασμιώτατος κ. Κοσμάς μετέβη στην Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσης, όπου τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο του αειμνήστου κυρού Θεοκλήτου.