Οι γυναίκες επισκέφθηκαν το Θέρμο PDF Print E-mail
Written by Gikas   
Friday, 07 July 2017 07:54

Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Εκδρομή στην Μακρυνεία και το Θέρμο πραγματοποίησαν χθες τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Καλυβίων όπου επισκέφθηκαν ιερές μονές της περιοχής καθώς και την γραφική κωμόπολη που βρίσκεται ανατολικά της λίμνης Τριχωνίδας, σε μια πανέμορφη τοποθεσία!

Η Ιερά Μονή Κατερινούς είναι ένα ιστορικό μοναστήρι το οποίο βρίσκεται σε μια κατάφυτη περιοχή στη βορινή πλαγιά του όρους Αρακύνθου, τρία χιλιόμετρα από την κοινότητα Γαβαλούς στην Μακρυνεία. Εδώ, τον κάθε επισκέπτη θα τον γοητεύσει η αρμονία του τοπίου. Θα νιώσει μέσα στην ψυχή του την μοναστηριακή ηρεμία, θα νιώσει παντού την παρουσία της Παναγίας μας, οι χιλιάδες πιστοί που περνούν από εδώ βρήκαν και θα βρίσκουν παρηγοριά και σωτηρία. Οι γερόντισσες δεν θα παραλείψουν να σε τρατάρουν, με απλότητα και ευχαρίστηση, γλυκό και κρύο νερό από την βρύση του μοναστηριού.

Το καθολικό της Μονής είναι μια απλή τρίκλιτη βασιλική και είναι χτισμένη πάνω σε παλαιό Ναό που είχε καταστραφεί το 1725 περίπου. Το 1979 επί μακαριστού Μητροπολίτου Θεοκλήτου έγινε γενική ανακαίνιση της Μονής.

Το εσωτερικό του Ναού είναι αγιογραφημένο, το δε τέμπλο δεσπόζει με την εικόνα της Παναγίας, για τη μοναδικότητά του. Στον αύλειο χώρο υπάρχει σε μεγάλο στέγαστρο ο Εσταυρωμένος, λίγο πιο πάνω η βρύση με κρύο πάντα νερό που βγαίνει από την πλαγιά του Αρακύνθου και λίγο πιο πέρα ο «χιλιόχρονος» πλάτανος.

Η Παναγία η Κατερινιώτισσα εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο, αφού η εκκλησία του Μοναστηριού είναι αφιερωμένη στο Γενέθλιο της Παναγίας.

Κατόπιν οι κυρίες επισκέφθηκαν το Θέρμο μια όμορφη κωμόπολη που διατηρεί ένα παραδοσιακό χρώμα. Τα πετρόχτιστα σπίτια, η πλακόστρωτη πλατεία, τα τρεχούμενα νερά και τα πλατάνια, ο σημαντικός αρχαιολογικός χώρος και οι απαράμιλλες φυσικές ομορφιές της ευρύτερης περιοχής προσελκύουν πολλούς ταξιδιώτες όλες τις εποχές του χρόνου.

Κατόπιν κατευθύνθηκαν στον  οικισμό Μέγα Δένδρο, βόρεια του Πετροχωρίου, όπου είναι η Ι.Μ. Αγίου Κοσμά του Αιτωλού

Εδώ το 1714, πριν από 300 χρόνια, ο Κοσμάς ο Αιτωλός ξεκίνησε τη μοναχική, πολύμοχθη πορεία του για την ανύψωση του ηθικού των Ελλήνων. Εγινε ο ιεραπόστολος και ο εθνεγέρτης, ο ιδρυτής πλήθους σχολείων όπου περιηγήθηκε, αυτός που έθεσε τα θεμέλια για την Επανάσταση του ‘21.Τα σεπτά προσκυνήματα των μεγάλων τέκνων του Θέρμου, Ευγένιου Γιαννούλη του Αιτωλού και Πατρο Κοσμά του Αιτωλού, βρίσκονται στον οικισμό Μέγα Δένδρο του Θέρμου. Στον οικισμό αυτό υπάρχει η εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου, η οποία ανεγέρθη με χρήματα που διέθεσε ο Ευγένιος Γιαννούλης. Τα νεότερα χρόνια, πάνω σε λόφο που δεσπόζει στην περιοχή, έχει ανεγερθεί περίβλεπτη πετροπελεκητή εκκλησία, στη μνήμη του Πατρο Κοσμά του Αιτωλού, καθώς και τα κτήρια των κελιών που αποτελούν το σύνολο του μοναστηριακού συγκροτήματος. Όλοι οι επισκέπτες αισθάνονται την ανάγκη, επιτελώντας το χρέος τους, να κλείνουν ευλαβικά το γόνυ τους μπροστά στις άγιες μορφές τους.

Κατόπιν οι κυρίες του Συλλόγου Γυναικών έκαναν μια μικρή στάση για καφέ και αναψυκτικά στο Ξενοδοχείο ¨Αλθαία¨  ένα συγκρότημα κτισμένο με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Αιτωλίας που παρέχει ταυτόχρονα τις υπηρεσίες μίας σύγχρονης ξενοδοχειακής μονάδας, έχοντας θέα την λίμνη Τριχωνίδα και το πανέμορφο ορεινό τοπίο.

Φωτογραφίες: Μαίρη Ζαπαντιώτη

Πηγές: diakopes.in.gr, makrinianews.gr, hotelalthaia.gr

Last Updated on Friday, 07 July 2017 10:52
 

Δήμος ΑγρινίουVIDEOS

ΚΑΛΥΒΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ 2010

Για να δείτε περισσότερα Videos πιέστε [.. ΕΔΩ..]

ΚΑΙΡΟΣ

We have 28 guests online© Copyright ΚΑΛΥΒΙΑ Αγρινίου. Designed by CisLab - TEI of Messolonghi.
All Rights Reserved