Επίσκεψη στην Παναγία Φοινικιά ή Θυμικιά

Ο ναός έχει αφιερωθεί στην Παναγία η οποία ευλογεί και αγιάζει την εργασία των ψαράδων και των εργαζομένων στις αλυκές. Εορτάζει μεγαλοπρεπώς την 23 Αυγούστου και την 21η Νοεμβρίου.

Ιστορία

Είναι κτίσμα του 1804 και ένας από του αγαπημένους προορισμούς ηρεμίας (μιας και εκεί υπήρχαν και υπάρχουν ψηλοί ευκάλυπτοι) του Λόρδου Βύρωνα καθ' όλη την διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα. Σημαντικό επίσης είναι ότι λειτούργησε και σαν Μοναστήρι.

Αρχιτεκτονική-Τεχνοτροπία

Ο ναός είναι ρυθμού απλής μονόχωρης βασιλικής με δίρριχτη στέγη εξωτερικά και ξύλινη οροφή εσωτερικά. Σύμφωνα με τον κ. Αθανάσιο Παλιούρα, ανατολικά σχηματίζεται πεντάπλευρη αψίδα με μικρό, μονόλοβο, τοξωτό παράθυρο στη μέση. Στο αέτωμα του ανατολικού τοίχου διακρίνονται ο θέσεις τριών σκυφίων που υπήρχαν παλαιότερα. Οι τοίχοι είναι χτισμένοι με ελαφρά επεξεργασμένους λίθους, ενώ φαίνεται ότι κατά καιρούς έγιναν πολλές παρεμβάσεις και τα τελευταία χρόνια άφθονη χρήση τσιμέντου. Οι ανακαινιστές αντικατέστησαν την παλαιά τοξωτή θύρα με νεότερη και ύψωσαν κακότεχνο τσιμεντένιο στέγαστρο. Στο υπέρθυρο της ίδιας εισόδου διασώζεται αετωματικό αψίδωμα με τοξωτή κόγχη και αναγραφόμενη την χρονολογία οικοδόμησης του ναού, ήτοι 1804.

Παράλληλα, στην πρόσοψη, στο υπέρθυρο της τοξωτής εισόδου, σχηματίζεται αβαθής κόγχη. Στο κάτω μέρος της κόγχης εξέχει ταινία από μαρμαρόπετρα με εξαίσιο ανάγλυφο σκάλισμα: σταυρός στη μέση και κυμάτια στα άκρα. Κυκλικό επίσης φωτιστικό ανοίγεται στο αέτωμα της ίδια πλευράς.

Αναφορικά με το εξωτερικό, ο ναός είναι περιμαντρωμένος. Ανατολικά, έξω από τον τοίχο, διασώζεται δεξαμενή με νεότερο προστομιαίο.

Ο Ι.Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου υπάγεται διαχειριστικά στην ενορία του Ι. Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιτωλικού.

Φωτογραφίες: Γιώργος Αν. Πανταζόπουλος

Πηγή: Γενικό Λύκειο Αιτωλικού "Ευγένιος Γιαννούλης"

Οι Ιεροί Ναοί του Αιτωλικού: Ένας πλήρης Οδηγός των εκκλησιών του Αιτωλικού μέσα και έξω από το Νησί (2014)

Αθ.Παλιούρας, Βυζαντινή Αιτωλοακαρνανία, Συμβολή στη Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Μνημειακή Τέχνη, εκδ. ΙΦΙΤΟΣ, Απρίλιος 2004.

http://etolikobiblio.weebly.com/uploads/1/2/2/8/12280381/____-__.pdf