Διευκρινήσεις ΓΓΠΠ για τις μετακινήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων

Σύμφωνα λοιπόν με τις διευκρινήσεις από το καθ' ύλην αρμόδιο Όργανο, αλλά και την επιβεβαίωση από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, αγρότες, κτηνοτρόφοι και λοιποί συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, προκειμένου να μετακινηθούν για εργασία σε χωράφια, στάνες και λοιπές τους εγκαταστάσεις, πρέπει εφόσον είναι οι ίδιοι εργοδότες, να συμπληρώσουν και να υπογράψουν εφάπαξ (δηλαδή μια φορά) μια βεβαίωση τύπου Α.

Η βεβαίωση τύπου Α, αφορά τις μετακινήσεις των εργαζόμενων (και των αγροτών), συμπληρώνεται μία φορά και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο.

Περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του.

Ο εργαζόμενος τη φέρει υποχρεωτικά μαζί του κατά τις μετακινήσεις του προς και από την εργασία του.

Για να μετακινηθούν προς τράπεζες, σούπερ μάρκετ κ.λπ. πρέπει να στείλουν είτε SMS, είτε να έχουν τη βεβαίωση τύπου Β

Για τις άλλες περιπτώσεις (μετάβαση σε σούπερ μάρκετ, φαρμακείο, τράπεζα, κοκ) και για κάθε μεμονωμένη κίνηση οι αγρότες, κτηνοτρόφοι κ.λπ. όπως και όλοι οι άλλοι πολίτες, όπως μας εξήγησαν από την ΓΓΠΠ, πρέπει να συμπληρώνουν κάθε φορά τη βεβαίωση τύπου Β με το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης.

Όσον αφορά στην αποστολή SMS (γραπτό μήνυμα στο κινητό) αξίζει να σημειωθεί ότι είναι δωρεάν προς τον ειδικό αριθμό 13033 απευθείας από το κινητό τηλέφωνο του ενδιαφερομένου, κάθε φορά που ο πολίτης (αγρότης, κτηνοτρόφος κ.λπ.) εξέρχεται της οικίας του.

Σε αυτό το μήνυμα θα πρέπει ο πολίτης να δηλώνει το ονοματεπώνυμο του, τη Διεύθυνση κατοικίας του και τον λόγο που αντιστοιχεί στην έξοδο από το σπίτι (περιπτώσεις β έως η).

Όλοι οι πολίτες μπορούν να βρουν το έντυπο βεβαίωσης κίνησης μετακίνησης, το οποίο μπορεί να είναι και χειρόγραφο, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στον ειδικό διαδικτυακό τόπο που φτιάχτηκε για τις ανάγκες των περιστάσεων, πατώντας εδώ.

Επισημαίνεται τέλος ότι όποιος δεν φέρει τα απαιτούμενα έγγραφα και βρεθεί εκτός σπιτιού, τιμωρείται με πρόστιμο 150 ευρώ.

Μπίκας Αλέξανδρος

Πηγή: agrotypos.gr