Στα καλαμποκοχώραφα του κάμπου…

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

Εποχή συγκομιδής του καλαμποκιού στον κάμπο των Καλυβίων με τις θεριζοαλωνιστικές μηχανές, γνώριμη εικόνα πλέον, να ¨μετακινούνται¨ από χωράφι σε χωράφι για να αλωνίσουν και να κόψουν τους καρπούς της καλαμποκιάς…

Το καλαμπόκι είτε θα πωληθεί άμεσα από τον παραγωγό είτε θα αποθηκευθεί σε σιλό και θα προωθηθεί στην αγορά τον χειμώνα ή την άνοιξη που η τιμή θα είναι καλύτερη.

Αν και φέτος υπήρξε ακόμη μεγαλύτερη μείωση στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, εν τούτοις πολλοί συγχωριανοί μας συνεχίζουν να καλλιεργούν το καλαμπόκι, κυρίως για να αποτελέσει για τους ίδιους ένα επιπλέον εισόδημα, αν και τα τελευταία χρόνια οι πολλές εισαγωγές σιτηρών από τρίτες χώρες έχουν επηρρεάσει αρνητικά την εγχώρια αγορά…

Μετά τη συγκομιδή του καρπού τα φυτικά υπολείμματα της καλαμποκιάς δηλαδή τα φύλλα και τα στελέχη που παραμένουν στον αγρό μπορούν να συλλεγούν και να χρησιμοποιηθούν ακέραια ή τεμαχισμένα ως ζωοτροφές για βοοειδή ή να βοσκηθούν επί τόπου. Τα χοντρότερα τμήματα των στελεχών μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως στρωμνή σε κτηνοτροφικές μονάδες.

Επίσης αν ένα ποσοστό υπολειμμάτων παραμείνει στον αγρό, συνιστάται να τεμαχίζεται με στελεχοκόπτη και να ενσωματώνεται με αναστροφή στο έδαφος το ταχύτερο δυνατό. Με τον τρόπο αυτό δίνεται περισσότερος χρόνος για την αποσύνθεση των φυτικών υλικών. Λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας των υπολειμμάτων του αραβοσίτου σε άζωτο (περίπου 1% της ξηράς ουσίας), συνιστάται η προσθήκη αζωτούχου λιπάσματος στο έδαφος κατά τη διάρκεια της αποσύνθεσης για να μην υποστεί τις συνέπειες της πενίας εδαφικού αζώτου η επόμενη καλλιέργεια.

Δείτε μερικές εικόνες από τη δεματοποίηση φυτικών υπολειμμάτων καλαμποκιάς τα οποία στη συνέχεια προωθούνται σε κτηνοτροφικές μονάδες σε διάφορες περιοχές εντός και εκτός του νομού μας. (φωτογραφίες: Διονύσης Οικονόμου)