Ο εθελοντισμός ως προσφορά ζωής και πολιτισμού, μέσα από τα μάτια της εθελόντριας, κας Μαίρης Ζαπαντιώτη

Η κα Μαίρη Ζαπαντιώτη κατάγεται από τα Καλύβια Αγρινίου και δηλώνει στην Χρύσα Σπαή και την ενημερωτική ιστοσελίδα agriniobestof.gr ότι, ο εθελοντισμός είναι προσφορά ζωής και πολιτισμός.

H ίδια είναι πάρα πολλά χρόνια εθελόντρια και συμμετέχει ενεργά σε πολλούς συλλόγους στην πόλη μας, όπως στα «ΑΜΕΑ Αιτωλοακαρνανίας» με υπεύθυνο την κα Σάντυ Κρητικού, στην «Ακτίνα Εθελοντισμού» που είναι υπεύθυνη η κα Ανθούλα Μακρή, στον «Σύλλογο Κυριών Αιτωλ/νίας» με υπεύθυνη την κα Αρετούλα Καραγεώργου και στο Σπίτι Ημερήσιας Φροντίδας το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Πότε και πως έμαθες για τον εθελοντισμό και αποφάσισες να συμμετάσχεις ενεργά;

Από το σπίτι μου. Εβλεπα τους γονείς μου από μικρό παιδί να προσφέρουν στους άλλους ότι είχαν και έτσι δημιουργήθηκε και σε μένα μέσα μου το συναίσθημα να προσφέρω ότι και όπου μπορώ, σε αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη.

Στους συλλόγους που πηγαίνεις εκπαιδεύουν όλους τους εθελοντές για τις δράσεις;

Ναι φυσικά. Γίνονται διάφορα σεμινάρια. Σε ενημερώνουν και σε καθοδηγούν λαμβάνοντας υπ’ όψιν τι γνωρίζεις και που μπορείς να προσφέρεις. Αναλόγως σου αναθέτουν κάποια αποστολή. Όλοι οι εθελοντές συντονιζόμαστε μεταξύ μας στις δράσεις που κάνουμε καθότι είμαστε δεμένοι σαν οικογένεια.

Η συνεισφορά στον άνθρωπο που έχει ανάγκη τι συναισθήματα σου γεννάει κάθε φορά;

Με κάνει πιο καλύτερο άνθρωπο. Ότι δίνεις με την καρδιά σου και βλέπεις ένα χαμόγελο από τον συνάνθρωπό σου, σου γεμίζει την ψυχή και την καρδιά και αυτό είναι ένα πολύ όμορφο συναίσθημα.

Μάθαμε ότι συμμετείχες σαν εθελόντρια στην βοήθεια των πληγέντων από τις τελευταίες πλημμύρες στα χωριά της Μακρυνείας. Πες μας ένα περιστατικό που σε συγκίνησε περισσότερο και θα ήθελες να γίνει πιο γνωστό;

Εδώ πρέπει να πούμε ότι ο Δήμος Αγρινίου έχει κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά μαζί με την «Ακτίνα Εθελοντισμού» και την υπεύθυνη κα Ανθούλα Μακρή. Πηγαίναμε καθημερινά φαγητό σε 200 περίπου οικογένειες που είχαν υποστεί την μεγαλύτερη ζημιά στην περιοχή και ένα περιστατικό που με συγκίνησε ήταν όταν μια γιαγιά την στιγμή που της προσέφερα το φαγητό μου είπε δακρύζοντας «Σε ευχαριστώ πάρα πολύ παιδί μου» ήταν μια στιγμή που θα την θυμάμαι πάντα.

Σε ποια άλλη δράση συμμετείχες τελευταία ;

Μια σημαντική δράση που συμμετείχαμε και ακουστήκαμε σαν πόλη ήταν η σε εθνικό επίπεδο δράση «Let's do it» η οποία είχε να κάνει με την καθαριότητα του περιβάλλοντος. Εδώ θα ήθελα να πω στους αναγνώστες και γενικά στους πολίτες ότι όπως και στο σπίτι μας τα σκουπίδια τα πετάμε στο καλάθι έτσι στην πόλη πρέπει να φροντίζουμε να τα αφήνουμε στους κάδους και να μην τα πετάμε στο περιβάλλον. Αυτό είναι πολιτισμός, σεβασμός στο περιβάλλον και καλή ανατροφή για τα παιδιά μας. Η παιδεία βέβαια πρέπει να ξεκινάει από το σπίτι δηλαδή από τους γονείς, οι οποίοι πρέπει να μάθουν τα παιδιά τους να διατηρούν τόσο το σπίτι τους όσο και το περιβάλλον καθαρό. Ο Δήμος Αγρινίου έκανε και κάνει εξαιρετική δουλειά στον τομέα της καθαριότητας. Δεν αρκεί όμως αν δεν έχουν συμμετοχή σε αυτό και οι πολίτες.

Ποια είναι τα ιδεώδη του εθελοντισμού;

Αυτό είναι να το έχεις μέσα σου, να βγαίνει από την ψυχή σου, από την καρδιά σου. Να αγαπάς τον συνανθρωπό σου, σε κάνει καλύτερο άνθρωπο, σου γεμίζει την ψυχή, είναι πολιτισμός. Κάνει καλύτερη την κοινωνία και δίνει ένα μήνυμα στον κόσμο «Κάνε και εσύ ότι μπορείς». Ο εθελοντισμός βέβαια δεν εκφράζεται μόνο μέσα από τους συλλόγους. Ο οποιοδήποτε μπορεί να προσφέρει το οτιδήποτε στον άλλον, από ένα χαμόγελο, μια καλή κουβέντα είναι πράξη προσφοράς και εθελοντισμού. Με τον εθελοντισμό ο κόσμος γίνεται καλύτερος.

Όλα αυτά τα χρόνια τι εισέπραξες εσύ από όλες αυτές τις δράσεις;

Βλέπω μια άψογη συνεργασία των εθελοντών στους συλλόγους που συμμετέχω. Όλοι προσφέρουμε αφιλοκερδώς, χωρίς κάποιο προσωπικό κίνητρο. Όλοι όσοι συμμετέχουμε το θέλουμε πραγματικά και προσφέρουμε όσο μπορούμε και όπου μπορούμε. Όποιος είναι υγιής, είναι ενήλικας και μπορεί να προσφέρει αν το θέλει μπορεί να γίνει μέλος.

Ένα μήνυμα που θα ήθελες να στείλεις στους αναγνώστες μας

Στις δράσεις που γίνονται όποιος μπορεί να προσφέρει ας το κάνει ώστε να γίνει η πόλη μας πιο όμορφη, πιο κοινωνική, πιο ανθρώπινη, να ακουστεί και προς τα έξω, να προσελκύσουμε κόσμο να γίνουμε καλύτεροι.

Κάποιος που θέλει να συμμετέχει στις εθελοντικές δράσεις που μπορεί να απευθυνθεί;

Στον Δήμο Αγρινίου βασικά, αλλά και στην «Ακτίνα Εθελοντισμού». Τα γραφεία βρίσκονται στο κτίριο του Παλαιού Σταθμού Τραίνου, στο Αγρίνιο και τα στοιχεία επικοινωνίας είναι :

Τηλέφωνο: 26413-60336, 6982336463

Ηλεκτρονική Διεύθυνση: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Πηγή: AgrinioBestOf.gr