Θα δημιουργηθεί Δομή Αστέγων στον Άγιο Γεώργιο Καλυβίων;

Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Ένα σημαντικό θέμα που αναφέρεται άμεσα στα Καλύβια, αναδεικνύει με σημερινό της άρθρο η αγρινιώτικη ιστοσελίδα agrinioculture.gr, ένα ευαίσθητο κοινωνικό θέμα, το οποίο έχει να κάνει με την πρόθεση του Δήμου Αγρινίου να δημιουργήσει Δομή Αστέγων στο κτίριο του πρώην Δημοτικού Σχολείου του οικισμού Αγ. Γεωργίου Καλυβίων.

Επειδή το θέμα είναι σοβαρό και έχει πολλές παραμέτρους, θα θέλαμε να ρωτήσουμε αν η Τοπική Κοινότητα Καλυβίων γνωρίζει κάτι γι΄αυτό, έχει συζητήσει το θέμα με τη δημοτική αρχή, είναι σύμφωνη με αυτή την εξέλιξη, έχει κάνει κάποιες προτάσεις επ΄αυτού και παράλληλα αν έχει ενημερωθεί η τοπική κοινωνία για το ζήτημα;

Διαβάστε το σχετικό δημοσίευμα:

Αναμένεται απάντηση για τη δομή αστέγων στον Άγιο Γεώργιο Καλυβίων

Κρίσιμη η απόφαση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της επιλογής του κτιρίου στον Άγιο Γεώργιο Καλυβίων

Απάντηση αναμένει ο δήμος Αγρινίου από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος στην πρότασή του η δομή αστέγων -που ένα χρόνο μετά την ένταξή της στο ΕΣΠΑ παραμένει στα χαρτιά- να στεγαστεί στο παλιό δημοτικό σχολείου του Αγίου Γεωργίου Καλυβίων.

Ο δήμος Αγρινίου μετά το αδιέξοδο που συνάντησε στην αναζήτηση ιδιωτικού χώρου για τη στέγαση της δομής και ελλείψει ιδιόκτητων χώρων εντός της πόλης κατέφυγε στο «ξεχασμένο» κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου του Αγίου Γεωργίου Καλυβίων, το οποίο μέχρι πριν μερικά χρόνια στέγαζε κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης. Αναμένεται λοιπόν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν θα εγκριθεί η συγκεκριμένη πρόταση ή όχι.

Τα πλεονεκτήματα

Η συγκεκριμένη πρόταση για τη στέγαση της δομής αστέγων έχει το πλεονέκτημα να πρόκειται για ιδιόκτητο χώρο (αποφυγή μισθωμάτων), στον οποίο ο δήμος Αγρινίου μπορεί πολύ γρήγορα, ενδεχομένως και με τη συνδρομή της αυτεπιστασίας, να κάνει το απαραίτητο lifting, ώστε ο χώρος να καταστεί ξανά λειτουργικός, αφού τα τελευταία χρόνια παρέμεινε κλειστός. Επίσης υπάρχει αρκετός προαύλιος χώρος που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για ποικίλες δραστηριότητες.

Τα μειονεκτήματα

Το βασικότερο ωστόσο πρόβλημα της εν λόγω πρότασης είναι ότι ο συγκεκριμένος χώρος βρίσκεται ουσιαστικά στην άκρη της Δημοτικής Ενότητας Αγρινίου και απέχει περίπου 12 χλμ από τον αστικό ιστό της πόλης. Το πρόβλημα που ανακύπτει είναι ότι η ΚΥΑ Δ23/οικ.19061/12-5-16 «Καθορισμός πλαισίου ελάχιστων προδιαγραφών για Δομές Παροχής Υπηρεσιών σε Αστέγους» για τη δημιουργία Ανοικτών Κέντρων Ημέρας Αστέγων και Υπνωτηρίων θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τη στέγαση των δομών αυτών. Σχετικά με τη χωροθέτηση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η εγκατάσταση των Δομών γίνεται σε κτίρια που βρίσκονται σε περιοχές κατοικίας, κατά προτίμηση μέσα στη πόλη. Οι Δομές βρίσκονται σε σημεία με ευκολία πρόσβασης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, εξασφαλίζεται εναλλακτικό μέσο μεταφοράς». Εδώ λοιπόν φαίνεται ότι ίσως προκύψει πρόβλημα… Επιπλέον οι προδιαγραφές που τίθονται από τη συγκεκριμένη ΚΥΑ όπως η εφαρμογή του Οικοδομικού Κανονισμού, πυρασφάλεια, προδιαγραφές επαρκούς φυσικού/τεχνικού φωτισμού και αερισμού ενδεχομένως να ανεβάσουν το κόστος του lifting που πρέπει να γίνει στο κτίριο.

Αδικαιολόγητο το Not In My Back Yard

Σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι ο δήμος Αγρινίου έφτασε στο σημείο να προτείνει τον συγκεκριμένο χώρο στον Άγιο Γεώργιο Καλυβίων για τη στέγαση της δομής, φανερώνει το μέγεθος της εμπλοκής που παρουσιάζεται στη συγκεκριμένη υπόθεση τους τελευταίους εννέα μήνες περίπου, αν κρίνουμε από τότε που η Οικονομική Επιτροπή του δήμου κατάρτισε τους όρους της δημοπρασίας για τη μίσθωση του ακινήτου, η οποία έχει αποβεί άγονη! Όπως ανέφερε σε πρόσφατο ρεπορτάζ το ΑγρίνιοCulture.gr παρά το γεγονός ότι η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει και σε μείωση των ενοικίων, αφού πολλά ακίνητα μένουν ξενοικίαστα, ο δήμος Αγρινίου -ελλείψει ιδιόκτητων χώρων στο κέντρο της πόλης- δεν έχει καταφέρει να βρει λύση. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγρίνιοCulture.gr «εξετάστηκαν» πάνω 15 περιπτώσεις ιδιωτικών ακινήτων, ωστόσο ο δήμος Αγρινίου τις περισσότερες φορές συνάντησε την άρνηση των ιδιοκτητών, μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις περιοίκων των υποψηφίων ακινήτων που δεν ήθελαν να δημιουργηθεί μια τέτοια δομή στη γειτονιά τους. Δυστυχώς ένα όχι ασήμαντο ποσοστό πολιτών διακατέχεται από το σύνδρομο NINMY (Not In My Back Yard), όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση οι δομές αστέγων προβλέπεται να λειτουργήσουν με αρκετά άτομα προσωπικό και φύλαξη, επόμενως μοιάζει εξαιρετικά απίθανο να δημιουργηθούν προβλήματα. Απεναντίας οι δομές αυτές (Ανοιχτό Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Αστέγων και Υπνωτήριο) με προϋπολογισμό 631.800 ευρώ  θα προσφέρουν σημαντική βοήθεια σε ανθρώπους που την έχουν ανάγκη και δυστυχώς τέτοια τα τελευταία χρόνια υπάρχει και στο Αγρίνιο τέτοια ανάγκη, αφού από τις υπηρεσίες του δήμου έχουν καταγραφεί 8-10 άστεγοι στην ευρύτερη περιοχή.

Μετά από τόσες προσπάθειες του δήμου να βρει τον κατάλληλο χώρο για τη στέγαση της δομής, η περίπτωση του παλιού δημοτικού σχολείου του Αγίου Γεωργίου Καλυβίων ίσως είναι μία από τις λίγες ευκαιρίες που απομένουν για να λυθεί το πρόβλημα που έχει ανακύψει. Στην απευκταία περίπτωση που η πρόταση αυτή δεν προχωρήσει, ο κίνδυνος (αφού χωρίς χώρο για τη στέγαση των δομών δεν μπορεί να υπάρξουν δομές) να μην λειτουργήσουν οι δομές αστέγων στο δήμο Αγρινίου γίνεται πιο ορατός.

Πηγή: agrinioculture.gr