Αιτωλοακαρνανία: Επιστροφή στη φύση…

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

Ολοένα και περισσότεροι Αγρινιώτες κάνουν στροφή στο κυνήγι – Αναλυτικά στοιχεία

Αν και η κρίση τα τελευταία χρόνια έχει «χτυπήσει» κάθε κλάδο, επαγγελματικό και μη, ο κυνηγετικός σύλλογος Αγρινίου αποτελεί την εξαίρεση του κανόνα, καθώς τα μέλη του τα τελευταία δύο χρόνια αυξήθηκαν κατακόρυφα. Οι πολίτες της περιοχής φαίνεται πως κάνουν πράξη το… «επιστροφή στη φύση».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Αγρινίου Γιώργο Παππά: «τα δύο τελευταία χρόνια αλλά και φέτος έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση των μελών του συλλόγου μας. Από 1.700 μέλη που παραλάβαμε τον σύλλογο φτάσαμε αυτή τη στιγμή σχεδόν τα 2.500 μέλη. Στόχος μας είναι να ξεπεράσουμε τα 3.000. Βέβαια υπάρχουν διαδικαστικά θέματα και ζητήματα με το Δασαρχείο που δεν μας επιτρέπουν να αυξήσουμε τον αριθμό των μελών μας».

Βασικό «κόλλημα», όπως τόνισε ο κ. Παππάς, είναι η υποχρεωτική δήλωση διεύθυνσης μόνιμης κατοικίας του εκάστοτε μέλους – κυνηγού. «Πιστεύω πως ο καθείς πρέπει να είναι ελεύθερος να εγγράφεται σε όποιο σύλλογο επιθυμεί. Το βρίσκω περιττό να πρέπει κάποιος να δηλώνει την διεύθυνση μόνιμης κατοικίας» τόνισε ο κ. Παππάς, ο οποίος συμπλήρωσε πως: «πρέπει να σεβόμαστε το περιβάλλον, τις περιουσίες των αγροτών και των κτηνοτρόφων, όπως πρέπει να σέβονται και αυτοί την δική μας δραστηριότητα».

Από τις 20 Αυγούστου που ξεκίνησε η κυνηγετική περίοδος για τα αποδημητικά πουλιά και μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου που ολοκληρώνεται, οι Αγρινιώτες «πήραν τα όπλα» και αναζητούν τα θηράματα όλων των ειδών, καθώς η Αιτωλοακαρνανία είναι από τις πλουσιότερους περιοχές στην Ελλάδα. Μάλιστα, ο νομός αποτελεί σημείο προσέλκυσης κυνηγών, παρόλο, που ο κυνηγετικός τουρισμός στην περιοχή είναι ακόμη στα σπάργανα. Οι κυνηγοί αγαπούν τη φύση και επιζητούν την προστασία τους, καθώς πληρώνουν από την τσέπη τους την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή, τζιπ και καύσιμα που χρησιμοποιεί η υπηρεσία, η οποία όπως τόνισε ο κ. Παππάς προσφέρει σπουδαίο έργο.

Το πρόβλημα των Αιτωλοακαρνάνων κυνηγών, σύμφωνα με τον κ. Παππά, είναι η έλλειψη της καλλιέργειας του σιταριού. « Οι γεωργοί της Αιτωλοακαρνανίας σχεδόν κατήργησαν την καλλιέργεια του σιταριού, κάτι που είναι ιδιαίτερα αρνητικό για πολλών ειδών θηράματα. Δεν υπάρχουν χέρσα χωράφια και σιτοβολώνες που είναι το ιδανικό περιβάλλον για το θήραμα, εν αντιθέσει με άλλες περιοχές, όπως οι βόρειες της χώρας. Κάθε χρόνο εμπλουτίζουμε το περιβάλλον με νέα θηράματα, όπως λαγούς και πέρδικες. Θέλουμε να υπάρχει συνέχεια κάθε χρόνο στα θηράματα και γι’ αυτό δίνουμε βάση στην πάταξη της λαθροθηρίας» ανέφερε ο κ. Παππάς ο οποίος ανέφερε επιπροσθέτως πως: «το όπλο είναι σοβαρή υπόθεση, μπορεί να αφαιρέσει ζωές. Πρέπει να τηρούμε αυστηρά τους κανόνες ασφαλείας για να αποτελεί το κυνήγι ψυχαγωγία και διασκέδαση. Υπάρχει εφαρμογή για τα κινητά των κυνηγών, που ονομάζεται «Κένταυρος» και δείχνει όλες τις απαγορευμένες περιοχές, τις κατοικημένες, τις περιοχές που επιτρέπεται το κυνήγι και τις προστατευόμενες, συνεπώς με οδηγό και την εφαρμογή αυτή, έχουμε κάνει ότι είναι δυνατό για να προστατέψουμε την φύση».

Σύμφωνα με τον κ. Παππά τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν στους κυνηγούς οι συμβεβλημένες εταιρείες με τους κυνηγητικούς συλλόγους, μέσω των οποίων οι κυνηγοί απολαμβάνουν έκπτωση σε όλα τα είδη εξοπλισμού τους, στην ένδυση και στη διατροφή τους.

Κων/νος Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση» (sinidisi.gr)