Στην Γιορτή Πολιτισμού της Unesco, συμμετείχε το Χορευτικό Καλυβίων

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020

Το Χορευτικό τμήμα Καλυβίων της ΚΕΔΑ υπό την επωνυμία «Άγιος Νικόλαος» εκπροσώπησε το χωριό μας στην ¨Γιορτή Πολιτισμού και υποδοχής του Νέου Χρόνου¨ που διοργανώθηκε σήμερα από τον όμιλο της Unesco Πειραιώς & Νήσων στην Χαλκίδα!

Το καλωσόρισμα του 2020 έγινε στο κατάμεστο από κόσμο, Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο ¨Μελίνα Μερκούρη¨ με την συμμετοχή 80 συλλόγων από όλη την Ελλάδα, που όλοι μαζί με παραδοσιακούς χορούς, καλωσόρισαν την νέα χρονιά σε μια μεγάλη εκδήλωση – γιορτή!

Το Χορευτικό τμήμα Καλυβίων «Άγιος Νικόλαος» με τη συμμετοχή μικρών και μεγάλων, χόρεψε μικρασιάτικους χορούς,  ενώ οι κυρίες του χωριού μας πρόσφεραν στους διοργανωτές την παραδοσιακή Μπρεκόπιτα (βασιλόπιτα) της περιοχής μας!

Στο τέλος της εκδήλωσης, τα μέλη του Χορευτικού Καλυβίων και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καλυβίων, κος Δημήτρης Αναστασίου, τίμησαν τον Πρόεδρο του Ομίλου της UNESCO Πειραιώς & Νήσων, κύριο Ιωάννη Μαρωνίτη προσφέροντάς του μια εικόνα του πολιούχου του χωριού μας, Αγίου Νικολάου, ενώ από την κα Θωμαή Δροσάτου, Σύμβουλο Πολιτισμού για τον Όμιλο της UNESCO, παρέλαβαν τιμητικό έπαινο για την συμμετοχή τους.

Να σημειώσουμε τέλος ότι, η συμμετοχή του Χορευτικού Καλυβίων στην φετινή γιορτή πολιτισμού στην όμορφη πόλη της Χαλκίδας, αποτέλεσε για τα μέλη του μια πρωτόγνωρη και θαυμάσια εμπειρία, ενώ παράλληλα ήταν και μια σπουδαία διαφήμιση για το χωριό μας!

Μια παραδοσιακή πίτα η Μπρεκόπιτα (Μπρέκι) που τα παλαιότερα χρόνια φτιάχνονταν στα Καλύβια Αγρινίου από τις νοικοκυρές, παραμονή της Πρωτοχρονιάς και προσομοίαζε με την σημερινή βασιλόπιτα και το φλουρί, παρουσίασε το Χορευτικό Τμήμα Καλυβίων στην φετινή Γιορτή της Unesco Πειραιώς & Νήσων για την υποδοχή του νέου Χρόνου, στην Χαλκίδα.

Δείτε τη συνταγή της Μπρεκόπιτας (Μπρέκι)

Φτιάχνουμε τη ζύμη για να ανοίξουμε φύλα ενώ παράλληλα βράζουμε την κότα ή κοτόπουλο, με κρεμμύδι ψιλοκομμένο και αλάτι.

Μόλις βράσει πολύ η κότα, την βγάζουμε από την κατσαρόλα και στραγγίζουμε το ζωμό.

Βάζουμε πιπέρι και ρίχνουμε αλεύρι καλαμποκίσιο, τόσο όσο ώστε να γίνει χυλός. Χτυπάμε 3-4 αυγά και τα ρίχνουμε στο χυλό.

Ξεψαχνίζουμε την κότα και βάζουμε τα κομματάκια ψαχνό (χωρίς κόκαλα) στο χυλό.

Στρώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί δυο φύλα που έχουμε ανοίξει εμείς, ρίχνουμε το μίγμα στο ταψί, σκεπάζουμε με άλλα δυο φύλα, βουτυρώνουμε και το ψήνουμε.

Νωρίτερα, μην ξεχάσουμε να βάλουμε στο χυλό το τυχερό φλουρί!

Συγχαρητήρια σε όλους και του χρόνου ακόμη καλύτερα!