Τον απεγκλωβισμό των έργων του Αχελώου αποφάσισε η κυβέρνηση

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

Τον απεγκλωβισμό των έργων του Αχελώου αποφάσισε η κυβέρνηση μετά την πρόσφατη συνάντηση που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και του προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτή Λαρίσης Μάξιμο Χαρακόπουλο.

Η διευρυμένη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020, στις 15:00 το μεσημέρι στο Μαξίμου. Στη σύσκεψη θα κληθούν να συμμετάσχουν οι εμπλεκόμενοι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Αχ. Καραμανλής και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκης Βορίδης, όλοι οι βουλευτές -όλων των κομμάτων- της Θεσσαλίας, ο Περιφερειάρχης, όλοι οι δήμαρχοι της Θεσσαλίας, οι εκπρόσωποι των γεωτεχνικών, του ΤΤΕ, των αγροτών και της ΕΘΕΜ».

Που είναι οι Αιτωλοακαρνάνες; ΠΟΥΘΕΝΑ!!!! Αποκλείστηκαν κυριολεκτικά από την ανωτέρω σύσκεψη.

Παραθέτουμε απόσπασμα από τη σχετική ανακοίνωση του Δικτύου  «Μεσοχώρα - Αχελώος SOS»:

«……Σε αρκετά ΜΜΕ η είδηση συνοδεύεται από την εκτίμηση ότι «η ΔΕΗ αδυνατεί να υλοποιήσει το έργο, καθώς δε διαθέτει τους οικονομικούς πόρους, ενώ οι γραφειοκρατικοί της ρυθμοί προϋποθέτουν αρκετά χρόνια για την υλοποίηση διαγωνισμών, αποζημιώσεων των κατοίκων κ.ά.» και ότι «Η είσοδος ιδιώτη επενδυτή, με τη συμμετοχή ή όχι της ΔΕΗ, κρίνεται ως μονόδρομος για την λειτουργία του πολύπαθου “πράσινου” έργου, η ισχύς του οποίου θα φτάσει τα 165 ΜW».

Στην αφετηρία αυτού του σχεδίου, δεν είναι οι πραγματικές ανάγκες του Θεσσαλικού κάμπου, αλλά οι πολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητες που εξυπηρετούσε ένα τόσο μεγάλο και σύνθετο έργο. Οι εμπνευστές του θα είναι για πάντα υπόλογοι για τη διασπάθιση τεράστιου ποσού δημόσιου χρήματος, για την απερίγραπτη περιβαλλοντική ζημιά που, ήδη, έχουν προκαλέσει και για την κατάσταση ομηρίας που έχουν επιβάλλει, ειδικά στην περιοχή της Μεσοχώρας. Αντί να αναστοχαστούν και να αλλάξουν ριζικά προσανατολισμό, επανέρχονται με ρεβανσιστική διάθεση και με λογική πολιτικής βεντέτας. Σα να μας λένε: «μας εμποδίσατε για 35 χρόνια να υλοποιήσουμε τα σχέδιά μας, τώρα που το πολιτικό περιβάλλον είναι ευνοϊκό θα πάρουμε εκδίκηση». Προφανώς, και πάλι, οι οικονομικές και πολιτικές σκοπιμότητες προτάσσονται. Σκοπιμότητες, οι οποίες -στη συγκεκριμένη φάση- συνδυάζονται με τα σχέδια περαιτέρω εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένων των υδροηλεκτρικών έργων. Μας μιλούν για το δημόσιο συμφέρον και για διαφεύγοντα κέρδη, την ώρα που είναι αποφασισμένοι να παραδώσουν τις υποδομές της ΔΕΗ στους ιδιώτες επενδυτές, δίνοντάς τους ταυτόχρονα τη δυνατότητα ελέγχου της διαχείρισης ενός φυσικού και δημόσιου αγαθού.

Το φράγμα στη Μεσοχώρα -που θα καταβυθίσει το μεγαλύτερο μέρος του χωριού- και το αντίστοιχο της Συκιάς θα είναι η «ταφόπλακα», η πλήρης καταστροφή του οικοσυστήματος του ποταμού, η αλλαγή του μικροκλίματος, ο -επιστημονικά τεκμηριωμένος- κίνδυνος ενεργοποίησης σεισμικής δραστηριότητας, οι τεράστιες επιπτώσεις στις παρόχθιες περιοχές -ιδιαίτερα στις αρδευόμενες περιοχές και στις περιοχές της εκβολής του Αχελώου στην Αιτωλοακαρνανία, η ληστρική διαχείριση ενός δημόσιου αγαθού είναι η πραγματική προοπτική των έργων στον άνω ρου του Αχελώου, που επιχειρείται να νομιμοποιηθούν στο όνομα μιας ανάπτυξης, που αφήνει πίσω της συντρίμμια. Αυτήν την προοπτική, δεν μπορούν να τη συγκαλύψουν ωραιοποιημένες διακηρύξεις, που διαστρέφουν την κοινή λογική, μεταφράζοντας την εκτροπή σε «μπαίνει το νερό στο αυλάκι» και τον εγκιβωτισμό με νέα φράγματα σε «απεγκλωβισμό του Αχελώου».

Η λύση είναι γνωστή και είναι η μόνη ενδεδειγμένη: Να ακυρωθεί οριστικά η εκτροπή και όλα τα έργα που συνδέονται με αυτήν, να κατεδαφιστεί το φράγμα της Μεσοχώρας και να δρομολογηθεί η οικολογική αποκατάσταση των περιοχών που έχουν πληγεί………»

Τέλος να υπενθυμίσουμε ότι  με την υπ’ αριθμό 26/2014 απόφαση της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας ακυρώθηκε οριστικά το έργο της εκτροπής του Αχελώου.

Για τους λόγους αυτούς προτείνουμε:

- Την κινητοποίηση και τον συντονισμό όλων των φορέων και των πολιτικών δυνάμεων της Π.Ε. Αιτ/νιας για την αποτροπή της εκτροπής του Αχελώου και

- την σύγκληση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου στο Δήμο Αγρινίου με θέμα: « Ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών κατά της προωθούμενης εκτροπής του ποταμού Αχελώου».

ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Οι Κοινότητες Μεσολογγίου και Κατοχής για την Εκτροπή του Αχελώου

Με έκπληξη διαβάσαμε δημοσιεύματα για το πράσινο φως που άναψε η κυβέρνηση στο θέμα της εκτροπής του Αχελώου ποταμού.

Ο Αχελώος ξεκινώντας από την Πίνδο, περνώντας μέσα από όλη τη Δυτική Στερεά Ελλάδα, καταλήγει στο Ιόνιο πέλαγος σχηματίζοντας το αξεπέραστο δέλτα του στην περιοχή των Οινιαδών, δίνοντας ζωή με τα φερτά υλικά του στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου. Οι εκβολές του χαρακτηρίζονται από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Μεσογείου, ενώ έχει χαρακτηριστεί και τόπος κοινοτικής σημασίας στη μεσογειακή γεωγραφική περιοχή.

Η ανθρώπινη παρέμβαση στον Αχελώο - με τα υδροηλεκτρικά φράγματα που έχουν κατασκευαστεί - έχει ήδη ορατές συνέπειες σε όλο το οικοσύστημα (εξαφάνιση ειδών χλωρίδας και πανίδας στις περιοχές παρέμβασης, αποψίλωση των παραποτάμιων οικισμών, λιγότερη απορροή στις εκβολές του). Οι συνέπειες μιας νέας επέμβασης θα επηρεάσουν πολλαπλώς τις παραποτάμιες, και όχι μόνον, περιοχές σε όλο το μήκος του ποταμού (217 χιλιόμετρα) όσο κι αν κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν θα επηρεαστεί η Αιτωλοακαρνανία από την εκτροπή του.

Το θέμα αυτό είναι μια υπόθεση πολυσυζητημένη. Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις, έχουν δημοσιευτεί πολλά άρθρα, έχουν διατυπωθεί πολλές απόψεις και έχουν επίσης εκδοθεί πολλές δικαστικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με την υπ’αριθμ.26/2014 σημαντική απόφαση της  Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας , υπάρχουν οι εξής διαπιστώσεις:

1. ΔΕΝ προκύπτει ότι με το σχέδιο για την άρδευση και δευτερευόντως την ύδρευση της  Θεσσαλίας και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τα επιδιωκόμενα οφέλη θα προσφέρουν περισσότερα στην υγεία και στην ασφάλεια των ανθρώπων καθώς και στη βιώσιμη ανάπτυξη.

2. ΔΕΝ βεβαιώνεται ότι οι στόχοι του σχεδίου δε μπορούν να επιτευχθούν με άλλα μέσα τα οποία θα συνιστούσαν σαφώς καλύτερη περιβαλλοντική επιλογή.

3. ΔΕΝ έχουν ληφθεί  τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος  της ανεπάρκειας υδάτινων πόρων στη θεσσαλική πεδιάδα, όπως ο έλεγχος γεωτρήσεων, τα μικρά έργα αξιοποίησης των υδάτων της Θεσσαλίας και η προσαρμογή των καλλιεργειών στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, με την εγκατάλειψη των υδροβόρων καλλιεργειών και την αντικατάσταση των μεθόδων άρδευσης, ώστε τελικά  να μην σπαταλώνται πολύτιμοι υδάτινοι πόροι.

4. ΔΕΝ έχουν ληφθεί όλα τα εφικτά και πρακτικά μέτρα για το μετριασμό των αρνητικών συνεπειών στην κατάσταση του συστήματος επιφανειακών και υπογείων υδάτων του ποταμού Αχελώου.

5. ΔΕΝ εκπληρώθηκε η απαιτούμενη υποχρέωση ενημέρωσης και συμμετοχής του κοινού της περιοχής.

Τα ΔΕΝ που θέτει η δικαστική απόφαση με τον συλλογισμό της είναι βεβαίως πολύ περισσότερα, ενώ ταυτόχρονα, διαβάζοντας κανείς τις ευρωπαϊκές οδηγίες απορεί γιατί ακόμα και σήμερα συζητάμε για την εκτροπή του Αχελώου.

Έχει δαπανηθεί τόσο δημόσιο χρήμα, τόσος χρόνος, τόση ενέργεια, για κάτι που ισχύει διεθνώς : η εκτροπή των ποταμών δημιουργεί ανεπανόρθωτη βλάβη στα ίδια τα  ποτάμια και τεράστιες δαπάνες στους κρατικούς προϋπολογισμούς χωρίς να αποφέρει τα αναμενόμενα και υπερεκτιμημένα αποτελέσματα (παραδείγματα υπάρχουν σε Αυστραλία, Νότια Αφρική, Ισπανία).

Το Ελληνικό κράτος χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό, χωρίς πρόβλεψη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και  χωρίς συνολική μελέτη διαχείρισης υδάτων, παραβιάζει ευρωπαϊκές οδηγίες καθώς και βασικές αρχές, όπως αυτές της προστασίας του περιβάλλοντος, της πρόληψης, της χρηστής διοίκησης και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης. Τι προσφέρει ο Αχελώος στις περιοχές που διασχίζει; Έχει γίνει εμπεριστατωμένη μελέτη των επιπτώσεων για τις εκβολές του Αχελώου, τις παραποτάμιες περιοχές, την λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου;

Γιατί  εκτροπή σημαίνει απομάκρυνση από την κανονική κατεύθυνση, απομάκρυνση από την αρχική πορεία και τέτοιου είδους ανθρώπινες επεμβάσεις υποβαθμίζουν το φυσικό περιβάλλον και δε συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη του.

Ως Κοινότητες που επηρεαζόμαστε άμεσα από τις επιπτώσεις της μείωσης της απορροής του Αχελώου προς τις εκβολές του, προσκαλούμε  τους Δήμους και τις Κοινότητες τις οποίες διασχίζει ο Αχελώος να κινητοποιηθούν για την προστασία του ποταμού.

Εκφράζουμε την αντίθεσή μας σε κάθε είδους ενέργεια που θα υποβαθμίσει το περιβάλλον στο οποίο ζούμε.

Συμβούλιο Κοινότητας Μεσολογγίου - Συμβούλιο Κοινότητας Κατοχής

Πηγή: aixmi-news.gr