Χειμωνιάτικες εικόνες από τον Αχελώο...

Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020

Για τους αρχαίους Έλληνες, ο Αχελώος ήταν ο πατέρας όλων των ρεόντων υδάτων. Ο ποταμός-θεός της αρχαιότητας, χάριζε άφθονο νερό και έδινε ζωή στο πέρασμά του.

Το ποτάμι ρέει πλάι στον καλυβιώτικο κάμπο και αποτελεί ένα αναπόσπαστο φυσικό στοιχείο που ομορφαίνει τον τόπο μας!

Ο Αχελώος, ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά ποτάμια, έχει δεχθεί αρκετές επεμβάσεις στη ροή του τα τελευταία χρόνια (τεχνητές λίμνες Κρεμαστών, Καστρακίου και Στράτου) και πρόκειται να δεχθεί ακόμα περισσότερες με τα έργα εκτροπής του.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Αχελώος, ήταν ένα παράξενο πλάσμα γιατί εμφανιζόταν με τρεις μορφές, μία σαν ταύρος με ανθρώπινο κεφάλι και μακριά γένια, μία σαν φίδι και μία σαν άνθρωπος με κεφάλι ταύρου.

Ο Αχελώος και ο Ηρακλής πιάστηκαν στα χέρια διεκδικώντας την όμορφη Δηιάνειρα. Ο Αχελώος πήρε τη μορφή ταύρου (με ανθρώπινο κεφάλι) και η πάλη δεν θα τελείωνε εύκολα, εάν ο Ηρακλής δεν είχε μια φαεινή ιδέα. Έπιασε τον ταύρο απ' τα κέρατα και μάλιστα του έσπασε το ένα από τα δύο! Ο Αχελώος θεωρήθηκε νικημένος... Ζήτησε πίσω από τον Ηρακλή το σπασμένο του κέρατο και σε αντάλλαγμα του προσέφερε το «κέρας της Αμάλθειας».

Δείτε χειμωνιάτικες εικόνες του Αχελώου από την περιοχή που βρίσκεται η γέφυρα της ΔΕΗ και το τεχνητό κανάλι, κοντά στα Καλύβια: