Τα κάλαντα των Χριστουγέννων ακούστηκαν στις γειτονιές

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019

Το πατροπαράδοτο έθιμο τηρήθηκε και φέτος στα Καλύβια, με τα παιδιά κάθε ηλικίας με το πρώτο φως της ημέρας να τραγουδούν τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα φροντίζοντας να κρατήσουν ¨ζωντανό¨ το ¨πνεύμα¨ των Χριστουγέννων, γεμίζοντας με φως και αγάπη τις καρδιές όλων μας!

Σε κάθε γειτονιά του χωριού μας, αλλά και στους οικισμούς του Αγ. Γεωργίου και του Πλατάνου, χαρούμενες φωνές και μελωδικοί ήχοι από τα τρίγωνα ¨πλημμύρισαν¨ κάθε δρόμο, κάθε σπίτι και μαγαζί, σκορπίζοντας χαρά και αισιοδοξία στους ανθρώπους με την χαρμόσυνη αναγγελία της Γέννησης του μικρού Χριστού που θα εορτάσουμε αύριο!

Καλήν εσπέραν, άρχοντες κι αν είναι ορισμός σας,

Χριστού την θεία γέννησιν να πω στ᾿ αρχοντικό σας…

Μέσα από το τραγούδι οι μικροί και μεγάλοι «καλαντιστές» (τραγουδιστές των καλάντων) εξιστορούν τα γεγονότα των ημερών και παινεύουν τον οικοδεσπότη, την κυρά και το σπίτι. Αναλλοίωτο χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου εθίμου είναι και το γνωστό σε όλους φιλοδώρημα, το οποίο σήμερα είναι συνήθως κάποιο χρηματικό ποσό. Παλαιότερα, όμως, ήταν κυρίως φαγώσιμα, όπως γλυκά, πίτες, αυγά, λουκάνικα, κότες, αμύγδαλα, ρόδια, κρασί, τραχανάς, αλεύρι κ.ά.

Ακριβώς για αυτό οι καλαντιστές προσπαθούσαν να πουν όσο το δυνατόν περισσότερα και καλύτερα παινέματα, ώστε να πάρουν και καλύτερο φιλοδώρημα!