Προβληματισμός στο Δημοτικό Συμβούλιο για το κλειστό κέντρο μεταναστών

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Η ενημέρωση του δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου σχετικά με την πιθανότητα δημιουργίας κλειστού κέντρου μεταναστών στο στρατιωτικό αεροδρόμιο , “άναψε” την σχετική κουβέντα στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, με τους συμβούλους να εκφράζουν διαφορετικές απόψεις.

Ο κ. Παπαναστασίου χρησιμοποίησε εκφράσεις που χαρακτηρίστηκαν “ακραίες”, λέγοντας μεταξύ άλλων πως “τους μετανάστες να τους πάρουν οι πόλεις που έχουν Πανεπιστήμια, φοιτητές και φυσικό αέριο”.

Είπε πως δεν γίνεται να υπάρξει αλληλεγγύη στους “παράνομους μετανάστες” και τους διαχώρισε πλήρως από τους πρόσφυγες.

“Θέλουμε φοιτητές και όχι μετανάστες” είπε σε μια ακόμη αποστροφή του λόγου του, ενώ αναφέρθηκε και στα ιδιαίτερα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή, σημειώνοντας πως δεν μπορεί να γίνει δεκτή άλλη υποβάθμιση και υπανάπτυξη. Ζήτησε ακόμη απ’όλες τις παρατάξεις να “πάνε μαζί”  σε αυτό το ζήτημα, κάτι που όπως φάνηκε στη συνέχεια, είναι απίθανο να συμβεί

Η Χριστίνα Σταρακά, είπε απευθυνόμενη στον δήμαρχο  πως “στα μεγάλα ζητήματα είμαστε μαζί”, συμπλήρωσε όμως πως από τη στιγμή που ο δήμος θα κληθεί να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα και να αναλάβει ευθύνες, θα πρέπει να το κάνει οργανωμένα και με προετοιμασία. “Να μην μας προλάβουν οι εξελίξεις” είπε συγκεκριμένα και ζήτησε ξεχωριστή και αναλυτική συζήτηση ώστε ο κάθε Σύμβουλος να εκφράσει την άποψή του.

Ο Σταύρος Καμμένος χαρακτήρισε αυθαίρετο τον τρόπο που εισήχθη το θέμα, ζητώντας να γίνει άμεση συζήτηση με αυτούς που έχουν την ευθύνη του σχεδιασμού. Ζήτησε ακόμη αντιμετώπιση από τον δήμο με πίστη στα ανθρώπινα ιδεώδη και την αλληλεγγύη και στους νησιώτες αλλά και στους μετανάστες. Ζήτησε ακόμη να ανταποκριθεί η πόλη, την στιγμή που μπορεί να γίνει μια σοβαρή και υπεύθυνη “κατηγοριοποίηση”.

Ο κ. Παπανικολάου ζήτησε από τους Συμβούλους να σκεφτούν ποιοι είναι οι υπεύθυνοι για την προσφυγιά, τους πολέμους, την οικονομική εξαθλίωση χωρών, την εκμετάλλευση και την μετανάστευση. “Αυτοί οι άνθρωποι δεν έρχονται για διακοπές στην Ελλάδα”, είπε ακόμη εκφράζοντας θετική άποψη στην φιλοξενία τους σε ανθρώπινες συνθήκες.

Τον λόγο πήρε και πάλι ο κ. Παπαναστασίου, που είπε πως και ο ίδιος αιφνιδιάστηκε από τα σχετικά δημοσιεύματα του Σαββάτου ενώ διευκρίνισε πως ήρθε σε επαφή με κάποιους αρμοδίους για να εκφράσει την προσωπική του αντίθεση.

Οι κ. Μερμίγκης και Καραμητσόπουλος, εξέφρασαν την έκπληξη τους με την ενημέρωση και την αντίδραση του δημάρχου. Ειδικότερα ο κ. Μερμίγκης είπε πως ο δήμαρχος με τα λόγια του χαϊδεύει τα αυτιά των πιο μισαλλόδοξων , ζητώντας από το Συμβούλιο και την κοινωνία να “αγκαλιάσουν” τους μετανάστες. “Δεν φταίνε αυτοί για την κατάσταση άλλοι φταίνε” , είπε συγκεκριμένα, θέτοντας το ερώτημα στον κ. Παπαναστασίου “μας λέτε δηλαδή πως αν μας φέρουν δρόμους και φοιτητές, εμείς τότε να δεχτούμε τους μετανάστες; Ακούγοντας σας νόμιζα ότι μιλούσατε για απόβλητα και όχι για ανθρώπους”.

Ο κ. Καραμητσόπουλος είπε πως όσο εξαθλιωμένοι είναι οι πρόσφυγες, άλλο τόσο είναι και οι μετανάστες, ζητώντας να επιδειχθεί αλληλεγγύη τόσο στα νησιά όσο και στους ίδιους. Την σύσταση Επιτροπής ζήτησε ο κ. Ζέρης, ενώ ο Νίκος Καζαντζής σημείωσε πως το πρόβλημα εξαιτίας της σοβαρότητας του πρέπει να προσεγγιστεί με σύνεση, προσεκτικά τη στιγμή που είναι άκρως επείγον.

Η σύντομη συζήτηση έκλεισε με την συνεννόηση ώστε το θέμα να συζητηθεί άμεσα και αναλυτικά, εφόσον βέβαια υπάρξει και κάποια επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Άμυνας που έχει τον συντονισμό της επιχείρησης μεταφοράς των προσφύγων-μεταναστών στην ενδοχώρα. Σε κάθε περίπτωση καταδικάστηκε ο “αιφνιδιασμός” που επιχειρείται.

Ο κ. Παπαναστασίου, θέλοντας μάλιστα να “λειάνει” κάπως τις εντυπώσεις από την αρχική του παρέμβαση, τόνισε πως είναι ενάντια στις “αποθήκες ψυχών” επικρίνοντας τις εκάστοτε κυβερνήσεις λέγοντας: “Μας θυμούνται όταν θέλουν να λύσουν κάποιο πρόβλημα. Για το Πανεπιστήμιο όμως μας γράφουν…”

Πηγή: agriniopress.gr