«Δεν υπάρχει θέμα» για την εκτροπή Αχελώου, λένε ο Δήμαρχος Αγρινίου και ο Περιφερειάρχης

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

«Η θέση μας δεν αλλάζει: είναι πάγια και σταθερή ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου», ανέφερε ο Δήμαρχος Αγρινίου.

Ο Γιώργος Παπαναστασίου τυγχάνει και πρόεδρος της Επιτροπής Φορέων ενάντια στην εκτροπή και στα πλαίσια της σημερινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου κλήθηκε να τοποθετηθεί για το ζήτημα που επανήλθε στο προσκήνιο μετά την αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ όπου τοποθετήθηκε ξεκάθαρα υπέρ της μερικής εκτροπή του Αχελώου εξέλιξη που ενθάρρυνε τους Θεσσαλούς να επανέλθουν στη σχετική ρητορική.

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Χριστίνα Σταρακά, ζήτησε από τον δήμαρχο να πάρει θέση για το θέμα που «επιστημονικά και νομικά έχει κλείσει» ενώ ζήτησε να υπάρξει και σχετική ανακοίνωση της επιτροπής των φορέων.

Ο Σταύρος Καμμένος από την πλευρά του πρότεινε ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου με το οποίο να εκφράζεται η αντίθεση στην εκτροπή και ζήτησε πρωτοβουλίες από τον δήμαρχο όπως το να καλέσει το σύνολο των δημάρχων για το ζήτημα. Το θέμα έθιξαν εξάλλου και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Γιώργος Παπαναστασίου δεν έδειξε να συμμερίζεται την ανησυχία .

«Οποιοσδήποτε πολιτικός-πρωθυπουργός μπορεί να κάνει όποια δήλωση. Αυτή τη στιγμή έχουμε σχέδια διαχείρισης υδάτων σε λεκάνες απορροής ψηφισμένα από τη Βουλή και δεν μπορούν να αλλάξουν σε βάθος χρόνου. Η Επιτροπή έχει πολλά χρόνια σταθερή θέση, με προσφυγές και νομικούς συμβούλους. Προσφύγαμε και στο σχέδιο που κατέθεσε η προηγούμενη κυβέρνηση για τη Μεσοχώρα. Είμαστε σε επαγρύπνηση, δεν θα βγάλουμε ψήφισμα ακόμη παρά μόνο αν προκύψει θέμα αλλά για να γίνει αυτό θα χρειαστούν πολλά χρόνια να περάσουν για την αναθεώρηση των σχεδίων διαχείρισης», ανέφερε.

Σημειωτέον πως αντίστοιχη τοποθέτηση έγινε προ ημερών και από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην τηλεόραση του Αχελώου έκανε λόγο για «σπέκουλα στο δημόσιο διάλογο η οποία δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα». Σύμφωνα με τον κ. Φαρμάκη «δεν υπάρχει θέμα, έχει κλείσει με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί. Σε κάποιους που σήμερα συνδέουν το έργο της Μεσοχώρας με την εκτροπή θυμίζω ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για το συγκεκριμένο έργο».

Πηγή: agrinionews.gr