75η Επέτειος Μνήμης εκτελεσθέντων πατριωτών στα Καλύβια

Κυριακή 28 Ιουλίου 2019

Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε στα Καλύβια, από τον Δήμο Αγρινίου και Αντιστασιακές  Οργανώσεις, το  Επίσημο Μνημόσυνο  στη μνήμη των 59 εκτελεσθέντων πατριωτών της Γερμανικής Κατοχής την 31η  Ιουλίου 1944,  στη Σιδηροδρομική γραμμή Αγρινίου-Κρυονερίου.

Το επίσημο Μνημόσυνο για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας τελέσθηκε νωρίτερα στον Ι.Ν Αγίου Νικολάου Καλυβίων, από τον ιερέα π.Θεοδόσιο Αθανασόπουλο.

Κατόπιν η επιμνημόσυνη δέηση έγινε στον τόπο θυσίας, όπου και βρίσκετε το Μνημείο των Πεσόντων αγωνιστών, ενώ η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κα Μαρία Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στο ιστορικό της ημέρας  και  στο ιστορικό χρέος απέναντι στους αγώνες των προγόνων μας: «Οι σύγχρονοι Έλληνες  οφείλουμε να αποδεικνύουμε στην πράξη ότι εμπνεόμαστε σταθερά από τις ίδιες πανανθρώπινες αξίες που όπλισαν τους αγωνιστές της ανεξαρτησίας».

Ακολούθως διαβάστηκε το προσκλητήριο νεκρών για τους 59 πατριώτες που έπεσαν υπερ πατρίδος, έγιναν καταθέσεις στεφάνων από εκροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, των Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων, τοπικών συλλόγων και από συγγενείς των θυμάτων.

Παραβρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Αγρινίου, Μ. Παπαγεωργίου και Γ. Φαρμάκης, ο Διοικητής της Αστυνομικής Δ/νσης Ακαρνανίας, Ν. Νικολάου, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Συμμαχία Πολιτών" Γ. Καραμητσόπουλος, ο εκπρόσωπος της Τ.Κ. Καλυβίων, Θαν. Κερασιώτης, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Τ.Κ. Καλυβίων, Δ. Αναστασίου, ο Πρόεδρος της Δ.Ε. Αγγελοκάστρου, Δ. Αρωνιάδας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. Δ. Τσιούνης, ο Πρόεδρος της Αιτωλοακαρνάνικης Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού, Περ. Τσάντζαλος, ο Αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου, Γ. Καλλίμορφος, o Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Καλυβίων, Κ. Ζαπαντιώτης, εκπρόσωπος του ΠΑΟΚ Καλυβίων, συγγενείς των θυμάτων και αρκετός κόσμος.

Τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αγρινίου.