Σεισμός 4,7 R στον Πεταλά ανησυχεί την Αιτωλοακαρνανία

Σάββατο 13 Ιουλίου 2019

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 R σημειώθηκε στις 18:08 το απόγευμα στην Αιτωλοακαρνανία και συγκεκριμένα στον Πεταλά, κοντά στην Κεχρινιά Αμφιλοχίας και μόλις 24 χλμ Βορειοδυτικά του Αγρινίου.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην ευρύτερη περιοχή, προκαλώντας εύλογη ανησυχία.

Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο δίνει ίδιο μέγεθος σεισμού με το επίκεντρο 5 χλμ. νοτιοδυτικά των Σαρδηνίων Αμφιλοχίας και εστιακό βάθος 28 χλμ.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε σε δηλώσεις του ο γνωστός σεισμολόγος, Ευθύμης Λέκκας, σχετικά με τον σεισμό που σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, 13 Ιουλίου, στην Αιτωλοακαρνανία.

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» τονίζει σχετικά με την σεισμική δραστηριότητα, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ) και καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, κ. Λέκκας.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

Σχετικά με την απογευματινή σεισμική δόνηση στην Αιτωλοακαρνανία:

«Στις 6:08 το απόγευμα εκδηλώθηκε ισχυρή σεισμική δόνηση της τάξης των 4,7 βαθμών με εστιακό βάθος τεσσάρων χιλιομέτρων στην περιοχή του Οζερού. Είναι μία περιοχή που δίνει συχνά σεισμικές δονήσεις. Πρόκειται για ρήγμα το οποίο διατρέχει ουσιαστικά όλη την Αιτωλοακαρνανία.

Η δόνηση έγινε αισθητή σε ένα μεγάλο κομμάτι του νομού, από την Αμφιλοχία, την Άρτα και μέχρι την Πάτρα. Είναι μία δόνηση η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της σεισμικότητας που υπάρχει στην περιοχή.

Βεβαίως παρακολουθούμε την εξέλιξη των δεδομένων. Θεωρώ πάντως πως δεν πρέπει να υπάρχει λόγος ανησυχίας».

Για το αν αναμενόταν σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή αυτή την εποχή:

«Αυτή την εποχή όχι, αλλά γενικός περιμένουμε σεισμική δραστηριότητα κατά μήκος των μεγάλων ρηγμάτων της Αιτωλοακαρνανίας. Έχουμε ακτινογραφήσει όλα τα ρήγματα της περιοχής, σε ολόκληρη την Αιτωλοακαρνανία. Υπάρχουν αρκετά ρήγματα στην περιοχή αλλά θεωρώ ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και αυτός ο σεισμός ήταν μάλλον προς την θετική κατεύθυνση και όχι προς την αρνητική.

Σε ερώτηση, αν αυτός ο σεισμός μπορεί να «αφυπνίσει» κοντινά ρήγματα:

«Δεν νομίζω γιατί ήταν πολύ μικρός σεισμός. Για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται ένας σεισμός άνω των 6 Ρίχτερ».

Πηγή: agriniopress.gr