Υποχρεωτική η βεβαίωση άρδευσης από τους ΟΕΒ λέει τώρα ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Σάββατο 22 Ιουνίου 2019

Για σιωπηρή παράταση ενός έτους ξέρουν οι πύλες ΟΣΔΕ

Στα δικαιολογητικά που καλείτο να προσκομίσει ο παραγωγός που κάνει δήλωση ΟΣΔΕ (ενιαία αίτηση ενίσχυσης) για το 2019 συμπεριλαμβάνεται, μεταξύ άλλων και η βεβαίωση από τον οργανισμό εγγείων βελτιώσεων για την άρδευση αγροτεμαχίων, μια βεβαίωση που δίδεται στους παραγωγούς από τους οργανισμούς, μόνο αν δεν έχουν οφειλές για το νερό που καταναλώνουν προς άρδευση των καλλιεργειών τους.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ στις... 20 Ιουνίου 2019 και ενώ έχουν τελειώσει οι δηλώσεις χωρίς ποινή, σε σχέση με τις διαδικασίες χορήγησης ενισχύσεων βάσει ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης αιτήσεων έτους 2019, στα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβληθούν υποχρεωτικά για την πληρωμή του παραγωγού συμπεριλαμβάνονται τα ακόλουθα:

γ) Δικαιολογητικά για την άρδευση αγροτεμαχίων

-Βεβαίωση ΟΕΒ για άρδευση αγροτεμαχίων

-Βεβαίωση Δήμου για άρδευση αγροτεμαχίων

-Βεβαίωση Περιφέρειας για άρδευση αγροτεμαχίων

-Άδεια χρήσης νερού ή αίτησης προς αρμόδια υπηρεσία για ιδιωτική υδροληψία

Πληροφορίες του ΑγροΤύπου από διάφορες πύλες ΟΣΔΕ αναφέρουν ότι ειδικά για φέτος το ζήτημα της προσκόμισης εκ μέρους του παραγωγού της εν λόγω βεβαίωσης (που χορηγούν οι ΟΕΒ μόνον όταν δεν υπάρχουν οφειλές) αντιμετωπίστηκε... χαλαρά λόγω και των επερχόμενων εκλογών. Ωστόσο από του χρόνου κι αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά τα πράγματα φαίνεται ότι θα είναι πιο αυστηρά για τους παραγωγούς που έχουν οφειλές.

Σε περίπτωση ελέγχου πάει περίπατο η χαλαρή εφαρμογή

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, αν ένας παραγωγός που έκανε δήλωση ΟΣΔΕ φέτος, χωρίς να προσκομίσει τη βεβαίωση άρδευσης, κληθεί να ελεγχθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τότε δεν... γλιτώνει τις επιδοτήσεις, χωρίς να πάει τη βεβαίωση στην πύλη. Αυτό το γνωρίζουν μάλιστα οι πύλες και το αναφέρουν στους παραγωγούς, ώστε να το ξέρουν.

Αλέξανδρος Μπίκας - agrotypos.gr