Η προετοιμασία της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας, για την διεξαγωγή των εκλογών

Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με ανακοίνωση της,  για την ομαλή διεξαγωγή των Περιφερειακών, Δημοτικών, Κοινοτικών Εκλογών και των Ευρωεκλογών που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 26 Μαΐου 2019, αλλά και για τις επαναληπτικές στις 2 Ιουνίου 2019, για όσους Δήμους και Περιφέρειες δεν υπάρξει υποψήφιος που θα συγκεντρώσει 50% συν 1 ψήφο στον πρώτο γύρο.

Η πλειονότητα των εκλογικών τμημάτων έχει διασπασθεί σε Α΄ και Β΄ προκειμένου να μην υπάρχει καθυστέρηση στις κάλπες στις οποίες θα ψηφίσει ο κάθε ψηφοφόρος. Στο πρώτο (Α’) εκλογικό τμήμα θα τοποθετηθούν οι κάλπες για Περιφερειακές εκλογές και για Ευρωεκλογές και στο δεύτερο (Β) θα τοποθετηθούν οι κάλπες για Δημοτικές και Κοινοτικές εκλογές.

Για την διευκόλυνση των εκλογέων έχει γίνει προσπάθεια ώστε οι αίθουσες που θα χρησιμοποιηθούν για κάθε εκλογικό τμήμα Α΄ και Β΄ να είναι συνεχόμενες.

Συνολικά και στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έχουν δημιουργηθεί και θα λειτουργήσουν 1.693 Εκλογικά Τμήματα. Θα χρησιμοποιηθούν 2.987 αίθουσες και θα στηθούν 6.772 κάλπες, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και στους 19 Δήμους της Δυτικής Ελλάδας οι 690.404 εκλογείς.

 

Στην Π.Ε. Αχαΐας το εκλογικό σώμα ανέρχεται σε 282.910 εκλογείς, στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας σε 238.016 εκλογείς και στην Π.Ε. Ηλείας σε 169.478 εκλογείς.

Ήδη προσωπικό 161 υπαλλήλων και από τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες έχουν κατανεμηθεί σε συνεργεία, προκειμένου αφενός να κάνουν έγκαιρα την κατανομή του εκλογικού υλικού (κάλπες, σάκους με εκλογικό υλικό και ψηφοδέλτια) και αφετέρου να συντονίσουν την όλη διαδικασία έως και την μετάδοση των αποτελεσμάτων.

Η μετάδοση των αποτελεσμάτων

Η μετάδοση των αποτελεσμάτων των Περιφερειακών, Δημοτικών Εκλογών και Ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου και 2ας Ιουνίου 2019 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα γίνει και για τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες με τη χρήση ενιαίου Πληροφοριακού Συστήματος.

Με το Ειδικό Πληροφοριακό Σύστημα τα αποτελέσματα σε Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Ηλεία και συγκεντρωτικά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα μεταδίδονται έγκυρα και υπεύθυνα στο εσωτερικό δίκτυο των κτηρίων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και στο Διαδίκτυο (Internet) χωρίς καμία χρονική καθυστέρηση (μετάδοση σε πραγματικό χρόνο) από την ειδική σελίδα https://ekloges2019.pde.gov.gr/ της Π.Δ.Ε. που θα λειτουργήσει στις 26 Μαΐου και μέσω του Εθνικού Δικτύου Δημόσιας Διοίκησης ΣΥΖΕΥΞΙΣ.

Τις βραδιές των εκλογών τρία συνεργεία από τριάντα (30) περίπου υπαλλήλους στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες (Πάτρα, Πύργο, Μεσολόγγι) θα εργαστούν για την καταχώρηση των εκλογικών αποτελεσμάτων στο «Ειδικό Πληροφοριακό Σύστημα Περιφερειακών και Δημοτικών Εκλογών και Ευρωεκλογών Μαΐου 2019».

Εναλλακτικά οι πολίτες θα μπορούν να επισκέπτονται τον ιστότοπο της ΠΔΕ, https://www.pde.gov.gr ο οποίος ειδικά για την Κυριακή θα προωθεί τους χρήστες στον ιστότοπο με τα εκλογικά αποτελέσματα.