ΚΠΕ Μεσολογγίου: Ένα εικονογραφημένο παραμύθι για την λιμνοθάλασσα!

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Με μια καλαίσθητη έκδοση, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ι.Π. Μεσολογγίου, προτρέπει τους μικρούς μαθητές να γνωρίσουν και να προστατέψουν την λιμνοθάλασσα και το περιβάλλον γενικότερα.

Το δίτομο εκπαιδευτικό υλικό με τίτλο «Της λίμνης το νερό, της θάλασσας το αλάτι, λιμνοθάλασσας παλάτι» αποτελεί μία πρόταση διδακτικής προσέγγισης της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου με όρους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για μαθητές Προσχολικής και Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Η Υπεύθυνη του ΚΠΕ Μεσολογγίου και συγγραφέας της καλαίσθητης έκδοσης κα Όλγα Γιαννακογεώργου, φιλόλογος με μεταπτυχιακές σπουδές στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση μας εξηγεί με λίγα λόγια:

Τόσο το παραμύθι όσο και το υποστηρικτικό «Εκπαιδευτικό υλικό για διδακτική αξιοποίηση» στοχεύουν στην ανάδειξη και τη διερεύνηση της σχέσης ανθρώπου – περιβάλλοντος, καθώς και στην εξέλιξη της σχέσης αυτής μέσα στο χρόνο.

Μέσω του παραμυθιού, το οποίο δημιουργήθηκε για να αποτελέσει εργαλείο μάθησης, δημιουργικής έκφρασης και ευαισθητοποίησης για τη λιμνοθάλασσα και τα προβλήματά της, επιδιώκεται η ενεργοποίηση μιας εκπαιδευτικής πράξης σύμφωνα με τις αρχές της βιωματικής διδασκαλίας, που θέλει να προκαλέσει και να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών, να εγείρει την ενεργό συμμετοχή τους, να ανταποκριθεί στις ανάγκες τους και να καλλιεργήσει τη δημιουργικότητα, τη συντροφικότητα και την εμπλοκή τους στα ζητήματα της κοινωνίας. Γιατί παραμύθι; Γιατί το παραμύθι, εκτός του ότι διεγείρει το μυαλό του παιδιού και συντελεί στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς του είναι ένα από τα πιο κατάλληλα μέσα για την ανάπτυξη της δημιουργικότητάς του.

Το εκπαιδευτικό υλικό ζυγιάζεται ανάμεσα στην επίτευξη γνωστικών, ψυχοκινητικών και συναισθηματικών στόχων, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται εκτός των άλλων η καλλιέργεια αξιών, η δημιουργία συναισθημάτων, η αλλαγή στάσεων, η διάθεση συμμετοχής, η αίσθηση υπευθυνότητας και η συναίσθηση της ανάγκης για άμεση δράση προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Η καινούρια έκδοση, με αναφορές στο περιβάλλον της λιμνοθάλασσας, την προστασία της και την ανάδειξή της, είναι εμπνευσμένη από τους μικρούς μαθητές και βεβαίως αφιερωμένη σ' αυτούς!

Το δίτομο έργο δίνεται σε όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΚΠΕ Μεσολογγίου για τη λιμνοθάλασσα.

Η Υπεύθυνη του Κ.Π.Ε. Μεσολογγίου, κα Όλγα Γιαννακογεώργου, εκφράζει τις θερμές της ευχαριστίες προς τον Αιτωλικιώτη εικαστικό, κ. Μιχάλη Κότσαρη, για την εξαιρετική εικονογράφηση και τη συνεχή προσφορά του στο Κέντρο, προς τον συνεργάτη του ΚΠΕ, Καθηγητή του ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας, κ. Γιώργο Κατσέλη, για την επιστημονική του επιμέλεια και προς την Φιλόλογο, κα Ελένη Καρβέλη για την πολύτιμη βοήθειά της στην έκδοση.

Να αναφέρουμε ότι, η έκδοση του εκπαιδευτικού υλικού με τίτλο "Της λίμνης το νερό, της θάλασσας το αλάτι... λιμνοθάλασσας παλάτι" (δίτομο) από το ΚΠΕ Μεσολογγίου, έγινε στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Κέντρα Περιβαλλοντικής  Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) - Περιβαλλοντική Εκπαίδευση» και του  Επιχειρησιακού Προγράμματος  «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθησης» με τη συγχρηματοδότηση   της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιμέλεια κειμένου: Γιώργος Αν.Πανταζόπουλος

 

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Κ.Π.Ε. Μεσολογγίου:

www.kpemesol.sch.gr

Μεσολόγγι: Οδ. Ελύτη (πρώην Σταθμός ΟΣΕ)

Τηλέφωνο: 26310 - 23048

Κινητό:6973 004022

 

E-mail: mail@kpe-mesol.ait.sch.gr