Υπογράφτηκε η σύμβαση για την επέκταση του βιολογικού καθαρισμού του Αγρινίου

Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Υπεγράφη μεταξύ του προέδρου της ΔΕΥΑΑ Γ. Παπαναστασίου και του νόμιμου εκπροσώπου της εταιρείας ΜΤ ΑΤΕ κ. Ευστάθιου Μανδηλαρά η σύμβαση για το έργο: «Επέκταση Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων Αγρινίου» προϋπολογισμού 9.796.000,00 €.

Το συγκεκριμένο έργο αφορά στην υλοποίηση της επέκτασης των εγκαταστάσεων του Βιολογικού καθαρισμού (στα Καλύβια) προκειμένου η μονάδα να εξυπηρετεί τις ανάγκες των Δημοτικών Ενοτήτων Στράτου, Θεστιέων, Αγγελοκάστρου, Αρακύνθου και Μακρυνείας. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής χιλιάδων κατοίκων με πολλαπλές θετικές επενέργειες στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η μονάδα σήμερα έχει δυναμικότητα ισοδύναμου πληθυσμού 60.000 κατοίκων και η επέκταση θα αυξήσει την δυναμικότητα κατά 30.000 κατοίκους. Το έργο προβλέπει την κατασκευή νέων δεξαμενών βιολογικής επεξεργασίας όπου θα τοποθετηθούν οι μεμβράνες που θα επεξεργάζονται τα λύματα. Προβλέπεται επίσης η κατασκευή νέας γραμμής αφυδάτωσης της ιλύος καθώς επίσης η συμπλήρωση του συστήματος απολύμανσης των εκροών. Τέλος θα γίνει πλήρης ανακατασκευή των αυτοματισμών στην εγκατάσταση. Το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθει σε 2 χρόνια.

Σημείωση Συντάκτη

Πρέπει να επισημάνουμε για μια ακόμη φορά ότι, χρήζει αναφοράς το γεγονός μετά από 15 και πλέον χρόνια λειτουργίας των Εγκαταστάσεων επεξεργασίας βοθρολυμάτων του Βιολογικού Καθαρισμού, σε απόσταση μόλις 2,5 χλμ από τα Καλύβια, να μην έχει ακόμη συνδεθεί το χωριό και οι δύο οικισμοί του με τον αγωγό που προωθεί το σύνολο των λυμάτων στον ΒΙΟΚΑ. Το χωριό μας παραμένει για μια ακόμη φορά ¨ουραγός¨ και εκτός κεντρικού σχεδιασμού, ενώ μεγάλος όγκος λυμάτων εξακολουθούν να καταλήγουν σε χωμάτινα χαντάκια και να μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής.